Startpagina Actueel

“ANB kan niet boven de lokale marktprijs bieden”

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kan volgens Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) niet boven de lokale marktprijs bieden. Dat zei de minister in een antwoord op een schriftelijke vraag van parlementslid Immanuel De Reuse van Vlaams Belang.

Leestijd : 2 min

Toegang tot landbouwgrond wordt vaak aangehaald als een van de problemen van startende, jonge boeren. Je hoort vaak dat, als er landbouwgrond aangeboden wordt, dat het dan het ANB of Natuurpunt is die de lokale landbouwers overbieden.

Realiteit spreekt Demir tegen

“De minister gaf in een eerder ant-woord aan dat de aankoop van landbouwgronden niet de stuwende kracht achter de hoge aankoopprijzen is. De realiteit lijkt dat echter tegen te spreken. In februari 2023 kocht ANB in Lichtervelde 30 ha landbouwgrond tegen een gemiddelde prijs van 113.400 euro per ha. De gemiddelde grondprijs voor West-Vlaamse landbouwgrond is 77.300 euro. Zo betaalde ANB dus 47% meer dan de gemiddelde West-Vlaamse grondprijs”, stelt De Reuse.

Gebonden aan schattingsprijs

“Het ANB is voor de aankoop van gronden steeds gehouden aan een schattingsprijs die door erkende schatters wordt vastgesteld en waarboven niet geboden mag worden. De schattingsprijs is steeds gebaseerd op reëel betaalde grondprijzen in de gemeente of regio voor gelijkaardige gronden. Dit zorgt ervoor dat het ANB niet boven de lokale marktprijs kan bieden”, stelt minister Demir.

Beperkte invloed

De minister herhaalt dat de invloed van de ANB-aankopen van landbouwgrond op de prijzen minimaal is. “Uit de ruimteboekhouding van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen blijkt dat op 1 januari 2022 de bestemmingscategorie landbouw 783.500 ha bedroeg. Dit komt overeen met 58% van de totale grondoppervlakte van het Vlaamse Gewest”, stelt Demir.

“De streefwaarde voor de bestemmingscategorie landbouw in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen is 750.000 ha. De oppervlakte aangekocht door het ANB sedert 2019 in gele bestemming (landbouw) bedraagt 1.427 ha. Dit komt overeen met 0,2% van alle gele bestemmingen. Gezien dit zeer beperkte aandeel, is de impact op de beschikbaarheid van landbouwgronden en op de prijszetting zeer gering.”

ANB koopt meer grond

Uit de cijfers blijkt wel dat het ANB elk jaar meer landbouwgrond opkoopt. Dat evolueert van 231 ha in 2019 tot 463 ha in 2022. Dit jaar heeft het ANB ook alweer 21 ha landbouwgrond gekocht. In 2022 gaf het ANB ruim 15 miljoen euro uit voor de aankoop van landbouwgronden in West-Vlaanderen, tegenover slechts 2 miljoen euro in 2019. Dit jaar kocht het ANB reeds voor 1,3 miljoen euro landbouwgronden in deze provincie (cijfers tot april).

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken