Startpagina Actueel

Decreet nationale parken goedgekeurd met tegenstem van cd&v

De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement heeft op 7 juni het decreet goedgekeurd over de nationale parken. Dat gebeurde met een tegenstem van parlementslid Tinne Rombouts van cd&v. Volgens minister Demir zal een erkenning als park geen rechtsgevolgen heeft. Zowel de eigendomssituatie als de bestemming van de gronden wijzigt niet.

Leestijd : 3 min

Tinne Rombouts liet eerder al weten dat ze zou tegenstemmen bij dit decreet. Ze kan zich echt niet vinden in enkele fundamentele details.

In het regeerakkoord heeft de Vlaamse regering afgesproken om deze legislatuur 3 landschapsparken en vier nationale parken te erkennen. Er werd daarvoor een traject uitgestippeld met kandidaturen, jury's en selectieprocedures. De kandidaten moesten zich engageren nog voor het decreet goedgekeurd werd.

In het pas nu goedgekeurde decreet wordt onder meer vastgelegd wie zich kandidaat kan stellen, hoe een park er moet uitzien en wie er in het bestuur kan zitten. Eén van de bepalingen is bijvoorbeeld dat 75% van de oppervlakte moet worden omgezet in natuurreservaat.

Taxandria zorgt voor discussie

De voorbije weken en maanden doken er bij verschillende betrokken gemeentebesturen bedenkingen op. Ook meerderheidspartij cd&v maakt zich al een tijdje zorgen, onder meer omwille van de mogelijke impact op de landbouw. Eerder liet minister van Landbouw Jo Brouns al weten dat het park Taxandria in het Turnhoutse Vennegebied er wat hem betreft niet kan komen, omdat er momenteel al genoeg stikstofinspanningen worden gevraagd van die regio.

Het decreet werd in de laatste rechte lijn nog bijgestuurd met amendementen - onder meer om bestemmingswijzigingen van landbouwgrond naar natuurgrond uit te sluiten - maar voor Tinne Rombouts was dat nog steeds onvoldoende.

Chaos, teleurstellingen en rechtsonzekerheid

"Dit heeft al voor heel wat chaos, teleurstellingen en rechtsonzekerheid op het terrein gezorgd. Samenwerkingen die jaren goed liepen, mondden uit in conflicten. Er is grote bezorgdheid voor zij die in de omgeving wonen, werken of ondernemen", zegt Rombouts.

Volgens Rombouts zullen de parken wel degelijk een impact hebben op het omliggende gebied, omwille van de grote oppervlakte aan natuurreservaat. "We weten dat dat beperkingen met zich brengt, zoals extra afstandsregels", zegt ze.

Stijn De Roo van cd&v is milder, maar ook hij formuleerde bezorgdheden. Hij riep de lokale besturen op om perspectief te bieden aan de ondernemers in de buurt.

Decreet is lege doos

Vooruit en Groen verweten de meerderheid voorts dat het decreet door alle wijzigingen en bijstellingen een lege doos is geworden. Maar dat is volgens de coalitiepartners nu net de bedoeling. Ze willen de regie in handen geven van de lokale initiatiefnemers en de lokale besturen. De parken moeten van onderuit worden opgebouwd.

Bij Open VLD uitte Bart Van Hulle eerder al bedenkingen bij het decreet. Hij liet zich verontschuldigen en nam dus niet deel aan de stemming.

Knoop doorhakken na de zomer

Vooral Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) is enthousiast over de goedkeuring van het decreet in het Vlaamse parlement. "Ik kijk uit naar de beoordeling van de jury zodat we na de zomer de knoop kunnen doorhakken over wie de gegadigden zijn”, aldus Demir.

In een persbericht stelt minister Demir uitdrukkelijk dat een erkenning als park op het terrein geen rechtsgevolgen heeft. "Zowel de eigendomssituatie als de bestemming van de gronden wijzigt niet."

Of er 4 nationale parken en 3 landschapsparken komen, zal volgens Dmir mee van het juryadvies afhangen.

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken