Startpagina Actueel

Spoeddecreet moet bestaande vergunningen verlengen

Het Vlaamse parlement heeft op 7 juni een spoeddecreet goedgekeurd om de bestaande milieu- en omgevingsvergunningen voor landbouwbedrijven te verlengen tot het einde van het jaar. De ingreep is nodig omdat er nog geen definitief stikstofdecreet is.

Leestijd : 1 min

De Vlaamse regering bereikte in maart een akkoord over een definitieve stikstofregeling, maar het is nog steeds wachten op het decreet. Dat moet de stikstofneerslag op de waardevolle natuur tegen 2030 met de helft verminderen en voorzien in een oplossing voor de rode bedrijven. Het gaat gepaard met een investering van 3,6 miljard euro. Landbouwers die nog geen definitieve weigering van hun vergunning hebben gekregen, kunnen nu een aanvraag voor een tijdelijke verlenging indienen.

Juridisch zeer kwetsbaar

Volgens de oppositie is de verlenging, net als eerdere tijdelijke regelingen, juridisch zeer kwetsbaar. Bij een beroep tegen een vergunning, kan die makkelijk worden vernietigd, waarna een bedrijf de hele vergunningsprocedure opnieuw zal moeten doorlopen, waarschuwde Bruno Tobback van Vooruit.

De linkse oppositiepartijen vroegen daarom een advies van de Raad van State. Daarvoor is een derde van de stemmen nodig, maar dat werd niet gehaald door gebrek aan steun van Vlaams Belang. Die partij wil volgens parlementslid Stefaan Sintobin de zekerheid voor de landbouwers vooropstellen.

Belga

Lees ook in Actueel

In Nederland geraken niet alle bieten gezaaid

Bieten In Nederland zijn door de aanhoudend natte weersomstandigheden nog niet alle bieten gezaaid. Een deel zal waarschijnlijk niet worden gezaaid. Dat meldt Cosun Beet Company, een onderdeel van Royal Cosun, een coöperatie van zowat 8.400 suikerbietentelers in Nederland.
Meer artikelen bekijken