Startpagina Paarden

Veel nieuw bloed versus enkele vaste waarden

De meerdaagse fokkerijwedstrijd voor sportpaarden en pony’s op de beurs van Libramont is traditioneel een etalage van enkele jaargangen en biedt een boeiende kijk op de evolutie in de sportpaardenfokkerij. Het was dit jaar niet anders.

Leestijd : 4 min

Opvallend dit jaar was dat tal van fokkers hun vertrouwen schonken aan jonge hengsten. Het was ook niet moeilijk te constateren dat de springpaardenfokkerij boomt en dat de dressuurfokkerij een terugval kende. De fokkerijwedstrijd voor sportpaarden op de beurs van Libramont staat voor veel deelnemers, tevreden fokkers en een mooi palet aan diversiteit.

Wat vooral opviel dit jaar, was de absolute overmacht van de springgericht gefokte veulens. De best vertegenwoordigde Vlaamse fokker in Libramont was – traditioneel ondertussen – Lieve Blindeman van Stal Duyversputten.

Pony’s

De sportpony’s bijten naar goede gewoonte de spits af in Libramont op vrijdag. Bij de veulens van dit jaar ging de zege naar Roselia de St. Roch (v. Greatstar), gevolgd door Rasputin v. Duyversputten, een zoon van Whatsapp v. Duyversputten. Whatsapp is een fokproduct van Pablo uit de merrie Havanna van Duyversputten (v. Emilion van ’t Schaapshof, een zoon van de wereldberoemde vererver Heartbreaker).

Bij de jaarlingen pakte Querty v. Duyversputten (v. Sambuca van ’t Meulenhof) de eerste plaats. Al even opmerkelijk zijn de prestaties van de ex-winnaars in Libramont van Stal Duyversputten. Lieve Blindeman zorgde voor het juiste impuls op het juiste moment in de geschiedenis van de sportponyfokkerij. Levend bewijs is makkelijk op te diepen via Google. Iron Man van Duyversputten (v. Dieu Merci van T&L) is daar een sprekend voorbeeld van, succesvol enkele jaren terug in Libramont en op vandaag in de sport.

Tweejarigen

De zaterdag in Libramont stond volledig in het teken van de twee- en driejarigen. Deze waren praktisch allemaal springgericht gefokt, met slechts 2 deelnames voor de dressuurrichting voor beide leeftijdscategorieën. Kenners kregen hier een fokkerijwedstrijd voorgeschoteld met een realistische kijk op de toekomst. De youngsters werden voorgesteld aan de hand en sprongen in vrijheid.

Bij de tweejarigen klasseerden zich 2 Zangersheide-producten in de top 5. Opvallend was dat het 2 nakomelingen waren van Pegase van ’t Ruytershof (BWP - Comme il Faut en Gianthina van ’t Ruytershof v. Cartani x Diamant de Semilly). De tweede plaats van deze proef was voor Pipo de Blofagnu Z (Pegase van ’t Ruytershof x Utrillo van de Heffinck). De vijfde plaats was voor Pixelle de Blofagnu Z, met Pégase als vader uit een moeder van I’M Special de Muze. Beide nakomelingen van Pégase scoorden hoog in type en bewegingen.

De zege bij de tweejarigen ging naar Panama du Haut du Roy, een SBS-gefokte merrie van El Barone 111 Z uit een dochter van Curby du Seigneur (Dorée vd Moskifarm ex- Zorgvliet x Ogano Sitte).

Driejarigen

Ook de driejarigen traden aan op zaterdag voor een voorstelling aan de hand en voor het springen in vrijheid. Met een totaal van 20 springgericht gefokte starters en slechts 2 driejarigen met dressuurbloed is hier dezelfde tendens merkbaar als bij de tweejarigen. Een mooi palet aan vaders sierde deze youngsters, terwijl ook de prestatiebloedlijnen van de moeders opvielen. Zo was Kashmir van Schuttershof tweemaal vertegenwoordigd in de moederlijnen. Numero Uno, Vagabond de la Pomme, Le Tot de Semilly, Cicero Z en Blue Boy stonden eveneens te boek als VM van fijn springende driejarigen.

De zege in deze leeftijdscategorie ging naar de SBS Only One d’Herock (No Comment de Septon x A Lee Spring Power). Zangersheide tekende voor de tweede plaats met El Capone’s Heerwillems Z (El Barone 111 Z x Hunters Cloney’s Pleasure).

Jaarlingen en veulens

De hengst d’Umbra de la Hart Z (Dominator 2000 Z x Non Stop) was de best vertegenwoordigde vader bij de jaarlingen. Bij de vrouwelijke jaarlingen ging de hoogste score naar het dressuurveulen Queen du Bagnon (Don Romance x United), terwijl Charmeur d’Orbri, springgericht gefokt via Cyrano d’Orbi x Priamos v/h Doornenhof, zegevierde bij de mannelijke jaarlingen. Ook hier domineerden de springgericht gefokte jaarlingen.

Van de 44 voorgestelde veulens (mannelijke en vrouwelijke door elkaar) waren er slechts 5 gefokt in de dressuurrichting. Cashpaid J & F, Ermitage Kalone en d’Umbra de la Hart waren meermaals aan zet als vaderdieren van de springveulens. Toch stak er een merrieveulen van niemand minder als Baloubet du Rouet himself x Calido I met hoofd en schouders uit boven alle kwalitatieve concurrentie. We hebben het hier over Radinka van Duyversputten, die bovendien nog eens uitgeroepen werd tot Kampioene van Libramont 2023. Dat was alweer een mooie opsteker voor Lieve Blindeman, die elk jaar met meerdere fokproducten afzakt naar de provincie Luxemburg.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Grégory Wathelet lanceert België in de Wereldbeker

Paarden Het was op de tanden bijten op zondagnamiddag 4 november tijdens de wereldbekermanche jumping op Equita Lyon. Het publiek hoopte op een zege in eigen rangen van Julien Epaillard, maar Grégory Wathelet stak hem de loef af… met brio en met Bond, Jamesbond!
Meer artikelen bekijken