Startpagina Werktuigendagen

Wederom zonovergoten, veilige en sfeervolle Werktuigendagen

De Werktuigendagen in Oudenaarde zijn dit jaar terug onder een stralende najaarszon verlopen. Zo’n 55.000 bezoekers genoten er in een gemoedelijke sfeer van demonstrerende machines en talrijke ontmoetingen met gelijkgezinden uit de sector.

Leestijd : 5 min

De beursorganisatoren waren zondagavond dan ook erg tevreden. Landbouwleven had een afsluitend gesprek.

Dubbel gevoel

Voor Joris Van Olmen was het de eerste maal als beursvoorzitter. De aanloop heeft hij ‘dubbel’ beleefd. “Zo’n 10 dagen voor aanvang waren we beter voorbereid dan ooit. De regen van donderdag en vrijdag, net voor de beurs open ging heeft het verdere vlot verloop in de war gestuurd.” Gunther De Mey, event manager AgriBevents de organisator van de Werktuigendagen, vult aan en zegt dat ze op dinsdag zo ver stonden, als waar ze anders op vrijdag staan. Lachwekkend zeiden de medewerkers, dat de beurs een dag vroeger open kon, tot de hemelsluizen open gingen.

Op donderdag kreeg het beursterrein, inclusief parkings, 36 l/m2 regen te verwerken. Daags nadien kwamen daar nog enkele liters bij. De meest intense regenbuien zijn op vrijdag wel afgedreven en hebben Oudenaarde links laten liggen, waardoor ontsnapt is aan erger. “Op donderdag hebben we een plan van aanpak opgesteld en massaal mensen gemobiliseerd”, geeft Gunther De Mey te kennen. Hij vindt de samenhorigheid die hij zag in de landbouwsector ongelooflijk, echt hartverwarmend. “In welke sector vinden we dat nog?”

Wijzigingen doorvoeren

Het plan was om van de deelnemende machines aan de themademonstraties vooraf de beurs video’s te maken om deze tijdens de beurs doorlopend te laten afspelen. Door de regen is dit idee, helaas in het water gevallen.

Door de modderomstandigheden werden er meerdere inritten op de parkings gemaakt, zodat ze het vele autoverkeer aankonden. Hiernaast is er ingezet op extra shuttlebussen om mensen van alternatieve parkings naar het beursterrein te brengen. Enkele extra droge weides zijn nog achter de hand gehouden.

Waar de grasbermen en grasstroken naast de wandelpaden een week voor de beurs als perfect, kort gemaaid golfterrein bij lagen, werd deze op donderdag in een modderpoel herschapen. Vrijdagnacht lagen – enkele uren voor het open gaan van de beurs – de wandelpaden er nog besmeurd bij. Maar een laatste kuisbeurt om 5 u ’s ochtends gaf bij de start van de beurs onmiddellijk een aangenamere aanblik.

De eerste uren op zaterdag zijn nog spannend verlopen, maar de Werktuigendagen hebben iets met de weergoden. Het bleef droog, de zon kwam erdoor en dit in combinatie met een zacht briesje zorgde voor het opdrogen van de terreinen. “Het is precies of we van de herfst opnieuw in de zomer waren beland”, geeft Gunther De Mey te kennen. Vanaf dan was het niet enkel voor de bezoekers, maar ook voor de organisatie, genieten van het beursopzet. Wederom hebben ze een veilige editie achter de rug, zonder vermeldenswaardige incidenten.

Goed geolied organisatieteam

Beursvoorzitter Van Olmen prijst de vlotte samenwerking die er is geweest tussen de verschillende diensten en partners, zowel met interne als externe medewerkers. De vrijdagnacht is er nog tot 1 u boomschors verdeeld. Er was vooraf een 200 m3 voorzien, uiteindelijk werd er 1.000 m3 verdeeld.

Joris Van Olmen geeft ons duidelijk aan dat het comfort van de exposant en de bezoeker de focus is. “Onze aandacht gaat naar wat we voor hen kunnen doen.” Ter illustratie geeft hij aan dat er bij de officiële opening een bus voorzien was voor de VIP-gasten. Maar die heeft hij anders ingezet. De bus deed mee dienst als shuttledienst om de bezoekers tussen parkings en beursterrein te verplaatsen.

Tevredenheid overheerst

Wat het bezoekersaantal betreft is hij meer dan tevreden. Op zaterdag waren er meer bezoekers dan in de ‘post-corona’-editie van 2021. Op zondagochtend waren er om 11 uur al zo veel geïnteresseerden de inkom gepasseerd dan er op zaterdag geteld waren. Op de herkomst van bezoekers is geen exact zicht, maar in de wandelgangen waren duidelijk vlot Franstaligen waar te nemen, net als Duitsers en Nederlanders. Gunther De Mey gaf te kennen om deze editie meer ingezet te hebben op de communicatie richting Wallonië. “We hebben een evenement met haast een uniek karakter op een schaalgrootte die niet vaak te zien valt. We zijn er zeker van dat we ook anderstalige en buitenlanders wat te bieden hebben en willen ons bezoekerspubliek in deze richting vergroten.”

Zaterdag lag het bezoekersaantal rond de 18.000 bezoekers, op zondag rond 37.000. “Dit ligt perfect in de lijn der verwachting die we hadden en is nagenoeg gelijk als vorige editie”, aldus De Mey.

Op zaterdag was er duidelijk sprake van een professioneel publiek, waar dit op zondag meer open getrokken wordt naar een breed geïnteresseerd publiek.

Zaterdagvoormiddag waren ministers Brouns en Van Peteghem aanwezig bij de officiële opening. Zondagnamiddag bracht premier Alexander De Croo een eerder informeel bezoek aan de Werktuigendagen. Hem viel ondanks alles toch de uitgelaten sfeer op die heerste. Ook beursvoorzitter Van Olmen verwijst hier naar. “Al hebben de landbouwers het niet voor de wind dezer dagen; ze hebben hier toch voor een positieve sfeer gezorgd op het beursterrein. Ze wouden duidelijk netwerken, elkaar ontmoetten en creëerden een mooie sfeer van samenhorigheid.”

Voor Van Olmen is het als beursvoorzitter niet enkel belangrijk dat de sfeer top zat. Voor hem als organisator is het dankbaar dat ze positieve signalen kregen over de moeite die werd gedaan voor een goede beurs. Ander aspect is natuurlijk de commerciële weerslag die exposanten ondervinden. Daar weten we dat het op de dag van vandaag geen hoogvlieger is in de sector. Er is zelfs sprake van een verkoopstilstand. Marc Botterman, commercieel verantwoordelijke bij AgriBevents, gaf op zondagavond toch aan dat hij veel positieve reacties mocht noteren bij exposanten.

Succesvolle deelevenementen

Het grootste deelevenement op de Werktuigendagen is het oldtimergebeuren, dit jaar ging dit voor de elfde maal door. Hiernaast is er in 2017 met de komst van Tom Destoop als coördinator landbouw in het organisatieteam, terug ingezet op begeleidde themademonstraties. Dit kost de organisatie veel geld en moeite, maar werpt wel zijn vruchten af. De opstart van sommige demo’s op zaterdagochtend waren wat verstoord door de natte weersomstandigheden van de dagen voordien. Maar ook hier zijn galante oplossingen uitgewerkt en werd er toelichting gegeven bij een statische tentoonstelling.

Opmerkelijk was de aanwezigheid van de verkeerspolitie met een stand om toelichting te geven over de verkeersveiligheid, signalisatie, ladingzekering en hoe met landbouwmachines op de baan te komen. Voor hen is een aanwezigheid op een landbouwbeurs niet evident daar het een doelgroep is dat ze in het verleden al beboet hebben en waarmee ze op het beursterrein in discussie gaan. Toch is het voor alle deelnemende agenten zeer goed bevallen, ze zijn unaniem tevreden. Ze geven aan dat de vragen die ze krijgen vaak gaan over de uitzonderlijke gevallen, of over interpretatie en soms hadden ook zij geen pasklaar antwoord klaar.

Tim Decoster

Lees ook in Werktuigendagen

Meer artikelen bekijken