Startpagina Akkerbouw

Bond Beter Leefmilieu: “Na alles wat we weten over glyfosaat, is een onthouding gewoonweg beschamend”

België zal zich onthouden bij de stemming over de hervergunning van glyfosaat. Dat besloot het kernkabinet. Eind dit jaar loopt de Europese vergunning van deze onkruidverdelger af. Glyfosaat is vooral bekend als krachtig middel in Roundup, en ligt al decennialang onder vuur. Bond Beter Leefmilieu reageert teleurgesteld.

Leestijd : 2 min

In België is volgens Bond Beter Leefmilieu de blootstelling aan de stof bovendien hoog. Een recente studie van UNICEF stelde nog dat 8,9% van de kinderen in België in een gebied met een hoog risico op pesticideverontreiniging woont. Het Vlaamse biomonitoringsprogramma vond sporen van glyfosaat bij 42% van de jongeren.

Bond Beter Leefmilieu teleurgesteld

Bond Beter Leefmilieu reageert erg teleurgesteld op de Belgische positie. Heleen De Smet, beleidsmedewerker landbouw en voeding: “Wanneer wetenschap toont dat er aan stoffen hoge risico’s verbonden zijn voor onze gezondheid en de biodiversiteit, is het de taak van de overheid om tot actie over te gaan, niet om zich te onthouden.

De federale regering besloot echter het voorzorgsprincipe niet centraal te stellen, het regeerakkoord (waarin men zich engageert tot een stevige reductie van pesticiden) niet te eren, en voor een compromis à la belge te gaan: een onthouding.”

Brede vraag voor totaalverbod

Er bestaat al een Belgisch verbod op particulier gebruik. De vraag voor een totaalverbod klonk volgens Bond Beter Leefmilieu nog nooit zo groot in het middenveld. Bijna 2,5 miljoen burgers steunen de vraag naar een verbod.

"Na de talloze oproepen van de ziekenfondsen tot biologische landbouwers, is het gewoonweg beschamend dat ons land het niet opneemt voor een gezond leefmilieu via een Europese totaalban op glyfosaat,” aldus Heleen De Smet. Bond Beter Leefmilieu legt daarvoor haar hoop op de stemming van vrijdag 13 oktober.

Bond Beter Leefmilieu

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken