Startpagina Actueel

Fusie van Gezond Burger Verstand Vlaanderen en Boer Burger Belangen

De startende politieke partijen Gezond Burger Verstand Vlaanderen en Boer Burger Belangen gaan samen tot de nieuwe partij Boer Burger Belangen, met ‘Gezond Verstand’ als slogan. De fusie van de 2 partijen werd voorgesteld in Doel en die locatie was een symbolische keuze.

Leestijd : 3 min

De fusie komt er op aangeven van de leden van beide bewegingen. "Al een tijdje kregen wij de vraag van onze gemeenschappelijke achterban naar eenheid. Wel wij luisteren wel naar de mensen, de burgers, de boeren. Niemand heeft baat bij versnippering en dus hebben wij de koppen bij elkaar gestoken en beslist om samen naar de kiezer te trekken", zeggen interim-voorzitters Filip Boone en Tine Hermans. Zij waren elk voorzitter van de partijen tot aan de fusie.

Ook federale lijsten

"Onze programma’s zijn perfect op elkaar af te stemmen en zetten zelfs nog deuren open naar meer. De nieuwe partij zal verder de naam Boer Burger Belangen (BBB) dragen en we trekken naar de verkiezingen met de slogan ‘Gezond Verstand’. De ‘burger’ zat in beide namen, het gezond verstand komt centraal te staan", duiden Boone en Hermans. Het element ‘Vlaanderen’ laat de fusiepartij vallen omdat ze ook federaal zullen opkomen voor kamer en senaat.

"Gezond verstand is een begrip dat de laatste jaren zoek is in België en Vlaanderen. We stellen ons voor in het dorp Doel omdat dit een perfect voorbeeld is van het wanbeleid van onze regeringen. Dit dorp had geen plaats meer en het terrein zou een deel van de haven worden. Wonen moest plaats ruimen voor industrie, ongeacht wat het gewestplan van 1978 vermeldde. Onlangs bleek dat Doel toch geen plaats moet ruimen. Het kan als dorp hersteld worden terwijk ook de uitbreiding van de haven kan doorgaan", stelt Boone.

Geen nieuw Doel

"De politieke partijen van toen zijn nog altijd aan de macht, al hebben ze intussen hun namen veranderd. Vandaag horen wij opnieuw zo’n slogans, maar nu in het kader van stikstof. De landbouw moet plaats ruimen voor natuur. Men is het duidelijk niet verleerd. De saga met Doel bewijst dat wetgeving vertrekkende vanuit eenzijdig cijfermateriaal en verkeerde studies, en zonder gevolgenanalyse kan lijden tot chaos, verloedering en verlies van generaties", vult Hermans aan.

"Wij willen voorkomen dat een stikstofakkoord gebaseerd op verkeerde computermodellen, ontbrekende meetresultaten en onrealistische streefdoelen een tweede Doel wordt. In Doel waren het de inwoners die vertrokken, in Vlaanderen zijn het de boeren die zullen vertrekken. De jonge naar het buitenland, de oude op pensioen. De landbouwers tussen Doel en Kieldrecht zullen door de natuurdoelstellingn geen veeteelt meer kunnen aanhouden terwijl 1 extra containerschip per dag in de haven meer stikstof uitstoot dan alle landbouw hier in de buurt samen", stellen Hermans en Boone.

Meer dan stikstof en landbouw

Het programma van de Belgische BBB gaat verder dan enkel stikstof of landbouw. "Koppels zijn zo goed als verplicht om met 2 te gaan werken om rond te komen. Peuters moeten daarom naar de opvang maar die is er onvoldoende. Onze kinderen krijgen onderwijs van onervaren leerkrachten en onze universiteiten hebben niet genoeg middelen of worden quota opgelegd. De ambachten en de industrie schreeuwen om werkkrachten, iedereen vreest voor zijn pensioen, de zorgfactuur wordt torenhoog en doorgerekend aan de moegewerkte en moegeleefde burger. En toch klopt de huidige politiek zichzelf op de borst. Geen enkele burger die dit kan begrijpen", zeggen Boone en Hermans.

De BBB spiegelt zich aan de Nederlandse BoerBurgerBeweging. Die partij werd daar in maart de grootste partij in de provinciale verkiezingen, maar doet het volgens peilingen een stuk minder goed in de aanloop naar de vervroegde verkiezingen van eind november in Nederland. De Belgische BBB hoopt bij de verkiezingen van 2024 op 1verkozene per provincie.

BBB/FVDL

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken