Startpagina Paarden

Le Mondial du Lion kroont zijn wereldkampioenen

Lion d’Angers, een locatie in de Franse Loirestreek, spreekt tot de verbeelding van alle eventers. Het event ‘Le Mondial du Lion’ ontvangt ieder jaar opnieuw de meeste beloftevolle jonge eventingpaarden ter wereld voor – het was dit jaar niet anders – een spannend wereldkampioenschap.

Leestijd : 2 min

Drie emblematische eventinglanden lieten zich gelden bij de zesjarigen, waar 39 combinaties aan de start kwamen van de afsluitende jumpingproef.

Het hele kampioenschap werd hier geregisseerd door een combinatie, zijnde de Britse Izzy Taylor met Monkeying Around, een fijn controleerbare en werklustige Hannoveraan van Bertoli W x (jawel) Donnerhall). Het duo stond aan de leiding van bij het prille begin van dit wereldkampioenschap. Ze overheersten letterlijk en figuurlijk de dressuur, de cross en de springproef op ronduit magistrale wijze.

Izzy Taylor verklaarde het grootste besef te hebben dat ze een superkrak onder het zadel had. “Ik had dit gewoon van hem verwacht en wil absoluut terugkeren volgend jaar. Het enige probleem zal zijn hem te kunnen behouden. De keuze tussen houden of verkopen wordt moeilijk”, verklaarde de amazone achteraf.

De Australiër Paul Tapner behield zijn tweede plaats met de schimmel Bob Chaplin (Cashell x Silver Jasper) na de afsluitende jumpingproef. Brons was voor de Fransman Thomas Carlile, woonachtig in Lion d’Angers trouwens, met de Franse kampioene zesjarigen Birmane (Vargas de Ste-Hermelle x Diamant de Semilly). De vader van de merrie is een fokproduct van Haras de Ste-Hermelle (Adeline en Raymond Lefèvre) uit het Belgische Gouy-lez-Piéton.

De beste Belgische prestatie op dit WK 6- jarige eventingpaarden was de 13e plaats van Geert Adriaensen en Rafiki (v. Rapolino x).

Yarlands Summer Song

Het beste zevenjarige eventingpaard ter wereld werd een zoon van Yarlands Summer Song. Een vader van kaliber, Selle Français geboren met een Trakehner (Fleetwater Opposition) als vader. De moederzijde van deze Alertamalib’Or is volledig Anglo-Arabisch via Ig’Or (Abidjan AA x Arlequin AA). Veel, heel veel bloed dus voor een jonge krak die in alle opzichten doet denken aan zijn vader Yarlands Summer Song, die in de nineties met Marie-Christine Duroy (F) een vooraanstaande zilverleverancier was in de discipline, op zowel Wereldruiterspelen als andere kampioenschappen. Zijn Franse ruiter, Olympisch kampioen Astier Nicolas: “Ik was licht gefrustreerd na de dressuur, want mijn paard verdiende beter, maar hij was zo ongelooflijk cool in de cross. Een en al sereniteit eigenlijk en ik was blij met mijn vierde plaats na de veldproef. Alsof hij het wist stak hij in de afsluitende jumpingproef nog een tandje bij. Ja, ik ben enorm trots op mijn paard. Hij heeft deze titel echt verdiend en hij kent zijn job door en door.”

Zilver bij de zesjarigen – en aldus weer een podiumplaats – was voor de Britse Izzy Taylor, nu met Direct Cassino (Cassino x Ceredigion). Brons ging naar Nieuw-Zeeland dankzij Andrew Nicholson en Yacabo BL (Lacros x Histeo).

Beste Belg was hier Maxime Lambrecht met Felix Roses (KWPN – Applaus x Burggraaf). De combinatie werd 16e.

PP

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken