Startpagina Stikstof

Demir in Trends Talk: ‘Het is de logica zelve dat we een aantal aflopende vergunningen moeten verlengen’

Trends Talk wist minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) te strikken voor een interview over... stikstof. Trends en Kanaal Z deden voorafgaand een oproep aan landbouwers om kritische vragen door te sturen. De hele uitzending is op zaterdag 4 november om 11 uur te bekijken op Kanaal Z. Maar de zender loste nu al een opvallend fragment.

Leestijd : 3 min

Tijdens de herfstvakantie liep volop overleg over het stikstofdossier. Na het kritische advies over het stikstofdecreet door de Raad van State bogen juristen en ook een delegatie parlementsleden en kabinetsleden van de verschillende fracties over de teksten.

Intussen strikten Trends en Kanaal Z minister Zuhal Demir, de bevoegde minister in dit dossier, voor een interview in Trends Talks over stikstof. De zender zette daags voorafgaand aan de uitzending (op zaterdag 4 november) al een belangrijk fragment op zijn website.

Pispaal

Volgens de minister is het de komende weken erop of eronder met het stikstofdossier. “We staan dicht bij een oplossing.” En als het aan Zuhal Demir ligt, is het erop. “Dat is waarom ik al 3 jaar mijn nek heel fel heb uitgestoken en ook een beetje de pispaal van de Wetstraat ben geweest. Er is de afgelopen 3 jaar heel hard aan dit dossier gewerkt en we staan nog een heel klein stukje verwijderd van de definitieve oplossing. We moeten de komende dagen en weken de knoop doorhakken, zodat het parlement zo snel mogelijk kan overgaan tot een stemming van het decreet.”

Ze zal er tot de laatste snik voor vechten, zegt Demir in de uitzending. “Niet omdat ik daar vrolijk van word of omdat ik dat tof vind, integendeel. Maar het moet gewoon gebeuren, dit is noodzakelijk. Als het niet moest, dan zouden we dat ook niet doen. Ik denk dat iedereen dat wel begrijpt.”

Volgens de minister staat men niet zo ver van een oplossing. “Het is nu een kwestie van door die zure appel heen te bijten en te laten zien aan de samenleving dat de verkozenen des lands nog in staat zijn grote dossiers als dit op te lossen. Dat verwachten de mensen van ons.”

Aflopende vergunningen verlengen

Demir doet in het interview ook uitspraken over de vergunningen die heel binnenkort, namelijk binnen enkele weken of maanden in 2024, aflopen.

Demir: “Het is zo dat de komende maanden heel wat vergunningen verlopen. Dan vind ik het niet meer dan normaal, en ik denk de voltallige regering, dat we een aantal van die aflopende vergunningen verlengen. Op dit moment weten die bedrijven eigenlijk niet wat nu de definitieve stikstofregeling wordt en ik vind dat je ze ook niet moet opzadelen met het feit dat de politiek nog geen keuze heeft gemaakt. Mij lijkt het dus de logica zelve dat we de aflopende vergunningen verlengen zodat ze voldoende tijd hebben om te kijken om hun dossier in orde te brengen.”

Voor deze uitzending deden de makers een oproep aan de landbouwsector om vragen voor de minsiter door te sturen. Benieuwd dus naar de antwoorden...

De integrale uitzending van Trends Talk met minister Demir is te bekijken op 6 november vanaf 11 uur op Kanaal Z (en vervolgens in de weekendlus) of op Trends.be.

Trends/AV

Lees ook in Stikstof

Advocaat Keuleneer: “Zolang we landbouw zien als noodzakelijk kwaad zal de rechtszekerheid niet verbeteren”

Stikstof Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring als jurist op de teller, maar ook de opiniemaker in Fernand Keuleneer houdt graag een betoog, namelijk voor een klimaat waarin landbouw in ere wordt hersteld en waarin langetermijninvesteringen weer mogelijk worden. “Maar landbouw wordt nu gezien als iets schadelijks dat je tot een minimum moet beperken. Zo geraken we natuurlijk niet vooruit.”
Meer artikelen bekijken