Startpagina Stikstof

Stikstofakkoord: Ineos verwacht beslissing rond ethaankraker voor jaareinde

Ineos zegt het stikstofakkoord van de Vlaamse regering te verwelkomen. In een reactie zegt het chemiebedrijf dat het erop rekent dat er voor het einde van 2023 een beslissing wordt genomen over de vergunning van de ethaankraker.

Leestijd : 2 min

Woordvoerder van Ineos, Nathalie Meert: "De opeenvolging van stikstofarresten, waaronder het Ineos-arrest van 20 juli, had de noodzaak voor een decreet op scherp gezet. Wie wil investeren, moet kunnen steunen op een juridisch robuust kader. Het is nu zaak om snel werk te maken van de decretale omzetting van dit akkoord."

Nieuwe installaties

Volgens Ineos wordt met dit stikstofakkoord een pakket aan mitigerende maatregelen decretaal vastgelegd zodat de dalende stikstoftrend effectief gerealiseerd wordt. "Het is cruciaal dat de stikstofruimte die momenteel wordt ingenomen door bestaande en vervuilende installaties, wordt vrijgemaakt voor nieuwe installaties zoals Project One, die de beste technologieën hanteren en betere cijfers kunnen voorleggen", aldus nog Meert.

Na de vernietiging van de vergunning door het arrest van 20 juli moest Ineos aan de slag met de opmerkingen van de Raad van Vergunningsbetwistingen. Op 4 oktober werd de lopende vergunningsaanvraag daarop ingediend. "We vertrouwen erop dat dit zal resulteren in de goedkeuring van de vergunning en kijken uit naar een spoedige realisatie van Project One, de meest klimaatvriendelijke ethaankraker op het Europese continent", stelt het chemiebedrijf.

De Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC) zal samenkomen op 12 december over de ethaankraker. Of de bevoegde minister, Zuhal Demir (N-VA), dit jaar nog aan de slag gaat met het dossier, is koffiedik kijken.

"Project One is niet alleen de enige grootschalige investering in zijn soort in Vlaanderen, maar ook de grootste investering in de Europese chemie in de afgelopen 25 jaar", besluit Ineos. "Deze toekomstbestendige installatie kan klimaatneutraal opereren zodra de diverse technologieën rond kool- en waterstof bruikbaar worden."

Belga

Lees ook in Stikstof

Jambon wil vrijdag stikstofakkoord sluiten mét cd&v

Actueel Vlaams minister-president Jan Jambon wil vrijdag een nieuwe poging doen om samen met cd&v een akkoord te vinden in het stikstofdossier. "Geraken we er niet uit, dan is de schade niet te overzien", zo zei hij woensdag in het Vlaams Parlement. "Ik zal alles blijven doen om door dit dossier te geraken", klonk het.
Meer artikelen bekijken