Startpagina Actueel

Landbouworganisaties pleiten voor snelle uitvoering mestactieplan

De landbouworganisaties Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Boerenbond, Groene Kring, Jong ABS en BioForum willen dat de Vlaamse regering vaart maakt met de correcte uitvoering van het sectorakkoord over het mestactieplan. Op 7 maart, dat is al 8 maanden geleden, bereikten de landbouw- en milieuorganisaties een akkoord over een reeks van maatregelen die de waterkwaliteit in Vlaanderen verder moeten verbeteren.

Leestijd : 2 min

Een mestactieplan bepaalt hoeveel mest boeren mogen gebruiken, waar ze mogen bemesten en in welke gebieden al dan niet strengere maatregelen gelden. Het doel ervan is een betere kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater in Vlaanderen.

Maandenlang overlegd

Maandenlang werd er intensief en constructief overlegd over een nieuw en intussen zevende mestactieplan. Er werd gewerkt in een open dialoog en draagvlak bij alle partijen. Er werd zelfs recent nog afgesproken om bijkomende maatregelen te nemen als na 2 jaar het gewenste resultaat niet wordt bereikt. “Nu is het tijd om onze landbouwers duidelijkheid te geven en stappen vooruit te zetten met als doel de verbetering van de waterkwaliteit”, zeggen Algemeen Boerensyndicaat, BioForum, Boerenbond, Groene Kring en Jong ABS. “De beste en snelste weg om resultaat te boeken is het maandenlang onderhandelde akkoord nu in de praktijk omzetten.”

Waarom wachten met uitvoering?

De organisaties stellen zich vandaag luidop de vraag waarom het zo lang duurt voordat de regering het akkoord uitvoert. “Daardoor verliezen we veel tijd. De Europese Commissie heeft de regering al gewaarschuwd met een ‘met redenen omkleed advies’ en moet voor 28 november antwoorden naar Europa. Het is duidelijk dat er niet langer getalmd kan worden: de regering moet nu het akkoord verankeren in beleid. Onze landbouwers verwachten duidelijkheid want zoals het er nu naar uitziet zal er geen goedgekeurd decreet zijn voor de start van het bemestingsseizoen op 15 februari 2024”, klinkt het.

MAP 7 is een trenbreuk

“Het bereikte sectorakkoord MAP 7 betekent een trendbreuk met de voorgaande mestactieplannen. Bovendien is het ook klimaatrobuuster ten opzichte van de voorgaande. Een landbouwer heeft niet alles in handen en de recente overstromingen hebben nog maar eens aangetoond dat de natuur onvoorspelbaar is. Als nu ook nog de wetgeving onduidelijk blijft, wordt het voor boeren helemaal onmogelijk om hun bedrijf nog goed te kunnen runnen.”

Het zorgvuldig opgesteld akkoord is dus de snelste weg om resultaat te boeken op het terrein. Ook de Europese Commissie erkend de hoogdringendheid. De landbouworganisaties zijn verontwaardigd dat er maandenlang gewerkt is aan een sectorakkoord dat intussen nog steeds niet in uitvoering is omgezet.

FVDL

Lees ook in Actueel

AI helpt dierenwelzijn op de slachtvloer vooruit

Bedrijfsnieuws Na een gunstig pilootproject op de site van Westvlees introduceert de Belgian Pork Group artificiële intelligentie (AI) in zijn dierenwelzijnssysteem. Het is eerste Belgische bedrijf dat AI-toepassingen gebruikt om meer focus te leggen op dierenwelzijn.
Meer artikelen bekijken