Startpagina Paarden

Succes voor aanpak van ‘Trekpaard Jeugd’

De commissie ‘Trekpaard Jeugd’ van de Vlaamse Fokvereniging Belgisch Trekpaard (VFBT) had in februari haar eerste activiteiten op de agenda staan: een theorie en praktijk infosessie over het ‘exterieur van het trekpaard.’ Op de theorieavond op 4 februari ll. mochten maar liefst 120 mensen verwelkomd worden. Een echt succes.

Leestijd : 1 min

Vraag naar informatie

Een brede opomst was het: grootvaders die hun kleinkinderen meebrachten, deelnemers uit Nederland en ook een delegatie van Les Jeunes Eleveurs Wallon du Cheval de Trait Belge uit ons zuidelijk landsdeel. Naast al gekende gezichten waren ook een groot aantal ‘nieuwelingen’ present op de theorieavond. De grote opkomst was het levende bewijs voor de vraag naar informatie die er bij veel (nieuwe) leden blijkt te zijn.

Rasstandaard

Na de verwelkoming ging het woord naar dr. Toon Van Couter. Met de nodige anekdotes over legendarische hengsten zoals Espoir de Quaregnon, maar ook over invloedrijke fokkers als Albert De Baene volgde een muisstille zaal de uiteenzetting over de rasstandaard van het Belgisch Trekpaard. Dierenarts Cécile De Cupere ging aansluitend verder met uitleg over de beoordeling van de hardheid van het beenwerk. Tijdens de vragenronde, geleid door Joost Callebert, kwamen er vragen als ‘wat is een mouw?’ tot discussies over hoe de beoordeling van het beenwerk van de dierenartsen misschien nog zwaarder zou mogen doorwegen in het punt ‘beenwerk’ op de officiële prijskampen en de hengstenkeuring. In een volgend nummer meer over de praktijkdag in Oppuurs.

B.L.

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken