Startpagina Actueel

Spontane protestactie tegen stikstofdecreet bij opening Agro-Expo in Roeselare

Minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) werd op vrijdag 26 januari na de officiële opening van de vakbeurs Agro-Expo in Roeselare opgewacht door enkele landbouwers. Zij hadden aan de uitgang een druppelblokkade opgesteld om zo een gesprek te kunnen hebben met de minister om hun ongenoegen te uiten over het zopas goedgekeurde stikstofdecreet.

Leestijd : 2 min

Het was een spontane actie van landbouwers, loonwerkers en jongeren die zouden willen boeren, maar dat niet meer zien zitten. Behalve over het zopas goedgekeurde stikstofdecreet werden ook nog frustraties geuit over onder meer het onhaalbare kalenderboeren en het oplopende verlies van landbouwgrond aan natuurorganisaties op een moment dat grond voor landbouwers al bijzonder duur is.

Met enkele tractoren werd de uitrit van de parking van de Expo in Roeselare versmald zodat de minister niet naar huis kon zonder de landbouwers te woord te staan.
Met enkele tractoren werd de uitrit van de parking van de Expo in Roeselare versmald zodat de minister niet naar huis kon zonder de landbouwers te woord te staan. - Foto: FVDL

Minister Brouns probeerde de actievoerders ervan te overtuigen dat het goedgekeurde stikstofdecreet op dit moment het hoogst haalbare was, met dezelfde argumenten als in zijn toespraak eerder die avond bij de officiële opening van de beurs. “We kunnen het bord niet zomaar afvegen en van nul herbeginnen. Dat zou de onvergunbaarheid van investeringen in de landbouw enkel met jaren verlengen. We zien die onvergunbaarheid nu ook al voor wie in de korte keten werkt, voor wie een pocketvergister wil en zelfs voor wie fors reduceert in dierenaantallen. De sector is economisch aan het doodbloeden.”

Minister Brouns probeerde de actievoerders ervan te overtuigen dat het stikstofdecreet niet ideaal is, maar wel kansen biedt.
Minister Brouns probeerde de actievoerders ervan te overtuigen dat het stikstofdecreet niet ideaal is, maar wel kansen biedt. - Foto: FVDL

“Dit stikstofakkoord is niet ideaal, maar het is het hoogst haalbare in deze regering en het biedt de mogelijkheid om opnieuw vergunningen te krijgen. Tot 2030 moet je daarvoor als landbouwer niets doen. Voor vergunningen na 2030 zullen dan wellicht wel reducties nodig zijn en afhankelijk van de locatie kan dat oplopen tot 60%. Groeien zal in heel veel gevallen niet mogelijk zijn, maar de ‘ruimte’ inzake emissies die geboden wordt door wie stopt met veeteelt, die kan gebruikt worden door de sector”, belooft Brouns.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken