Startpagina Actueel

Jonge Waalse boeren houden tractoren voorlopig van straat

De jonge boeren uit Wallonië zullen voorlopig niet meer met tractoren op straat komen, om het overleg tussen de overheid, de landbouwsector en de distributiesector een kans te geven.

Leestijd : 2 min

De jonge Waalse landbouwers eisen wel snel sterke maatregelen en geven mee dat de aangekondigde prijsstijging voor hun rundvlees onvoldoende is. Dat heeft de Franstalige federatie voor jonge landbouwers (FJA) gezegd. De actiebereidheid blijft groot.

De komende dagen zou het niet meer tot blokkades komen, belooft de FJA na een eerste vergadering van een taskforce die wegens het boerenprotest werd opgericht. Daarin zetelen ministers van verschillende beleidsniveaus, naast landbouwers en de distributiesector. Het eerste overleg verliep volgens de organisatie van jonge landbouwers positief, met enkele ongeziene engagementen. Daarbij wijst ze bijvoorbeeld op de belofte om concreet te werken aan een juiste prijs voor de producent.

De FJA verwacht nu dat de goede intenties concreet worden via sterke maatregelen. Het is met dat doel dat we samenwerken met de politieke wereld en de verschillende actoren uit het ketenoverleg in de verschillende geplande werkgroepen, luidt het.

Bij de eerste bijeenkomst van de taskforce raakte bekend dat verschillende supermarkten vanaf maandag 12 februari de prijzen zullen verhogen die ze betalen aan de rundveehouders. Er is sprake van een verhoging met 50 cent per kilo karkasgewicht. Dat extraatje is volgens FJA onvoldoende. De federatie eist een prijsverhoging met 25 procent, op kosten van de verschillende actoren uit de keten, zonder of met zeer beperkte gevolgen voor de consumenten.

Tot de finish

“We staan op een sleutelmoment en de mobiliseringskracht is ongezien. We zullen tot de finish gaan indien de maatregelen de landbouwsector niet het respect en het belang geven die hij verdient”, besluit FJA-voorzitter Florian Poncelet.

Belga

Lees ook in Actueel

Prijsverhogingen helpen Greenyard aan extra omzet

Economie Greenyard heeft zijn omzet in de eerste negen maanden van het boekjaar met 12,2% opgekrikt tot 3,7 miljard euro. Het groenten- en fruitbedrijf zit daarmee naar eigen zeggen op schema om in het hele boekjaar, dat loopt tot eind maart, een omzet van 4,9 miljard euro te halen.
Meer artikelen bekijken