Startpagina Paarden

Zevende veulenprijskamp voor trekpaardveulens

De Vrienden van de Oost-Vlaamse trekpaardenfokkers organiseerden, in samenwerking met gemeente Assenede en manege Heidebos, op 4 februari een veulenprijskamp voor trekpaardveulens, geboren in 2023.

Leestijd : 5 min

De weergoden waren het gebeuren goedgezind, zodat de deelnemers naast 1 van de 2 binnenpistes ook buiten op de droge parking hun jonge deelnemers netjes droog konden opmaken. Veulens keuren is geen simpele opdracht. Toch traden de heren Johan Vereertbrugghen en Yves Smeers op als juryleden.

Verloop van de prijskamp

Eerste reeks Mooi op tijd begonnen de juryleden met het beoordelen van de eerste reeks van 4 merrieveulens. Fien van de Ringenakker won gemakkelijk, dankzij haar liefelijk type en heel goede acties die ze van haar vader geërfd heeft. De uit Nederland geïmporteerde Orfa van de Klaverhoeve was weinig gekoot, kon beter in acties vanuit de achterhand en plaatste zich als tweede. De op stand goede Alice van ’t Merelhof kwam als derde terecht voor de kortverhaarde vosse Katho van ’t Hof.

Tweede reeks Afwisselend met de merrieveulens maakte men een sprong in de kopnummers naar de hengstveulens voor de tweede reeks. Artois van de Boterhoeve veroverde dankzij zijn zeer goede correcte bewegingen de ereplaats. Stalgenoot Kondor van de Boterhoeve met als moeder de laatst gekozen nationale kampioenenmerrie Lola van de Gentle Giants, volgde voor Lowie van de Molenput, die op stand een zeer goede langgelijnd hengstveulen is met een mooi kruis en mooie broekspieren. Jammer van de rechtsachter gezwollen sprong. Als hekkensluiter presenteerde zich Victor van de Kloosterdreef, die ondanks zijn zeer mooi hoofd op deze prijskamp qua bovenbouw tegenviel.

Derde reeks De derde reeks waren weer 4 merrieveulens. Udona van ‘t Hof ter Hasselt, ook een dochter van onze laatste nationaal kampioenhengst Hector van ’t Grootveld van Vlaams-Brabant, plaatste zich gemakkelijk op kop dankzij haar op stand goede indruk. Haar mooie voeten en koten vielen op. De grootramige Ursula van ’t Hof ter Hasselt volgde voor de op stand zeer goede Elza van Rie Bekeshof. Haar gangen waren echter matig. Florelle van de Boterhoeve is een typisch Milo van Luchteren-product en mocht aansluiten.

Vierde reeks In de vierde reeks mochten 4 jonge knapen hun beste beentje voorzetten. De zwarte Matteo-zoon Lotto van de Boterhoeve werd weer magnifiek voorgesteld door vader en zoon Imschoot en behaalde zo dankzij zijn correcte en vlotte bewegingen het goud. Rudolf van de Grens had een mindere dag. Ondanks zijn perfect gemaakte verhoudingen kwam hij triestig en futloos tevoorschijn. Het brons was voor de vosschimmel Emiel van de Zandgroeve van Vlaams-Brabant, die een zeer goede voorhand had (hoofd, hals, schouder, voorbeen). Stand achter moet beter. Echt tegenvallend was de grote groene Miel van de Molenput, die zeer schraal ten tonele kwam en zo als laatst geplaatste eindigde.

Vijfde reeks Reeks 5 bestond uit 4 merrieveulens die meedongen. Imelda van ’t Mereland was op stand een goede merrie die correct, maar wat kort bewoog en zo de hoogste podiumplaats behaalde. De Nederlandse fokkers Maljaar Wim veroverde zilver met Kato van Noordduin. Kato is een geblokte vierkante merrie die in rijpe conditie ten tonele kwam. Amelie van de Molenput liet zich onwennig voorbrengen en is van type zeer groen. Uit de provincie Antwerpen verscheen de eveneens bruine, zeer vrouwelijke Myrthe van de Kapelhoeve met 4 goed geplaatste benen. Myrthe moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Zesde reeks De inmiddels zesde reeks was voor 4 hengstveulens. De vosschimmel, de hoogbenige goed gebouwde Finley van de Maalderij won gemakkelijk zijn reeks met bovendien correcte actievolle bewegingen. Star van de Grote Madeleine, met zijn sprekend rastypisch hoofd, volgde voor de zwarte Jerry van de Paardehoeve van Vlaams-Brabant. De rij werd gesloten door Ferdi van de Maalderij, die meer naar het Ardenner-type leunt.

Zevende reeks Reeks 7 bestond uit 5 merrieveulens. Lara van de Strophoeve is een geslaagde kruising van de haar goede moeder Liezet van Stuyvenberg met Faro van Luchteren. Ze presenteerde zeer goed en behaalde zo de eerste plaats voor de bruine Lotta Van de Boterhoeve. Lotta is zeer vrouwelijk gemaakt met bekorende drafbewegingen. Derde op tal was Amber van de Spoorweg, die reeds zeer goed ontwikkeld is en een opvallend mooi kruis had met aansluitend sterke broekspieren. Lucie van de Boterhoeve moest aansluiten.

Achtste reeks De achtste reeks was voor de 4 laatste hengstveulens. De zeer harmonieuze Billy van de Molenput kwam uit een doosje. Hij had zeer goede voeten en koten en plat geschaafde benen die hij bovenop correct en vlot wist te gebruiken. Met dit alles won hij gemakkelijk zijn reeks. Max van de Rinkerakker mocht volgen met zijn goed type, maar mindere en onwennige bewegingen. Nand van Stal de Roos en Nero van de Wallebeek konden de reeks afsluiten.

Negende reeks De negende en laatste reeks was voor eveneens 5 merrieveulens. Flair van de Maalderij bekoorde met haar mooie vosse kleur en een evenredige geblokte bouw. Bewegingen vielen ook mee. Indra van de Boterhoeve was eveneens zeer goed, maar anders van type dan haar voorgangster. De goede mooie achterhand met perfecte staartinplanting viel op. Zodoende plaatste ze zich als tweede. Nummer 26, Rose van de Doore Plas, had eveneens dezelfde vader als haar voorgangster. Rose is een groot veulen met goede bovenlijn die correct draafde maar iets minder rasuitstraling had. Nummer 4 Ninon du Pre Corbier is een beknopt paard dat matig bewoog. Feline van de Maalderij is een vos dik lief paard dat meer tegen het Ardenner type aanleunt.

Kampioenschap

Het kampioenschap bij de merries was voor Fien van de Rinkerakker (v. Hector van ’t Grootveld), die dankzij haar verzorgd mooi type en goede correcte gangen het lint mocht omgorden.

Bij de hengstveulens overklaste Billy van de Molenput (v. Bob de ter Couterhove) met zijn laatste kopnummer zijn mededingers door zijn uitzonderlijk mooi en toch mannelijk type. Bovenop was dit hengstveulen zeer goed verzorgd en tot in de puntjes voorgebracht.

Geslaagde keuring

Het was een zeer geslaagde keuring met een vlotte organisatie. Een pluim voor de speaker en vooral de zeer gedreven Didier, die met zijn ploeg alle sponsorgelden goed kon verdelen over alle deelnemers. Heel positief was dat alle deelnemende veulens een premie van 50 euro toegekend kregen met bovenop vele naturaprijzen, geschonken door de meerdere sponsors.

Bij de finalisten van de reeksen merrie- en hengstveulens werd een kampioen gekozen die een totale premie van 100 euro kon veroveren. Opvallend waren de veel jonge fokkers die bijdroegen aan het voortbestaan van het Belgisch trekpaard.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Probleemloze editie van Paardenprocessie in Hakendover

Paarden De Paardenprocessie in Hakendover, bij Tienen, is zonder incidenten verlopen. Er zakten opnieuw duizenden mensen af naar het dorpje om de processie bij te wonen, maar het aantal bezoekers lag volgens de politie maandag 1 april wel lager dan tijdens de recordeditie van vorig jaar. Burgemeester Katrien Partyka (cd&v) spreekt van 10 à 12.000 bezoekers.
Meer artikelen bekijken