Startpagina Paarden

Cornet Obolensky en Mr. Blue leveren de winnaars Vrijspringen BWP Zuid Oost-Vlaanderen

De puik georganiseerde wedstrijd vrijspringen van het BWP gewest Zuid Oost-Vlaanderen kende een kwaliteitsvol deelnemersveld. In tegenstelling tot de reeks tweejarigen waar de aanloop niet meteen indrukwekkend was, imponeerden de driejarigen van bij de aanvang. De winst bij de tweejarigen was voor de interessant gefokte Picasso van ’t Koningsbos (Cornet Obolensky x Darco). De atletische Oh Mammy Blue (Mr. Blue x Major de la Cour) was de beste bij de driejarigen.

Leestijd : 3 min

Naast een fijn opgebouwde kooi was de piste van de Ranch te Aalter opvallend mooi aangekleed. Michel Vanderhasselt, woordvoerder van de jury bij de tweejarigen stak dat in zijn commentaar niet onder stoelen of banken. “De inrichting was fijn, maar de kwaliteit van de eerste tweejarigen was niet meeteen frappant. Maar na een poosje wijzigde het beeld ten gunste. In de tweede helft van het deelnemersveld zagen we meerdere beloftevolle springpaarden. Dat goed gevoel in de fokkerij blijft uiteindelijk bij”, verklaarde hij.

Bekende stallen

Met een tweede en een derde plaats was de fokkerij Van D’Abdijhoeve van Hugo Boelens de morele winnaar van de reeks tweejarigen. De eerste plaats wist de fokker uit Oosteeklo niet te bemachtigen. De zege ging inderdaad naar de aansprekende Picasso van ’t Koningsbos van de familie Veldeman uit Oudegem. Winnaar Picasso beschikt over een aansprekend exterieur en is als Cornet-Darco-Cento product bijzonder interessant gefokt. Dat zijn moeder Imogen de Regor onlangs als springpaard naar Amerika verkocht werd, onderstreept dat ten volle. Techniek en vermogen gaf Picasso ten beste. Toch kreeg hij de zege niet cadeau.

De felste tegenstand kwam van Pusha van D’Abdijhoeve. Pusha, een product van Jos van D’Abdijhoeve uit een Baloubet du Rouet x Heartbreaker moeder, heeft er eveneens veel zin in en haar bloedvoering mag er ook wezen. Met een procentje minder dan Picasso werd ze tweede. Haar stalgenote Prada van D’Abdijhoeve kwam dicht in de buurt. Prada is een Air Jordan Z nakomelinge uit een Clinton-Heartbreaker moeder. Zij overtuigde met een fraaie bascule op de sprong. De vierde plaats was voor de snelle Pimpernel vd Molendreef van de familie Roegiers uit Evergem. Dieu-Merci van T&L tekende voor het vaderschap van Pimpernel. Als vijfde mocht Prada vd Maltahoeve zich opstellen. Prada is een dochter van Comme Il Faut uit een Darco-Skippi II moeder die op de hindernis een voortreffelijk ruggebruik etaleerde. Degelijke springaanleg zijn kenmerken voor de fokproducten van de Maltahoeve. De hoogste scores bereiken lukte voor de fokproducten van mevrouw Naudts - net als later bij de driejarigen - om een of andere reden niet.

Kannan-festival

Van de ongeveer vijftig deelnemende driejarigen mochten er vijf terugkomen voor de finale. Van bij de aanvang zat er in deze reeks vaart en kwaliteit in. Vooral de producten van Kannan maakten een goede beurt. De topvererver slaagde erin om drie nakomelingen naar de finale te sturen. Met zo’n overwicht leek een zege van zijn nafok voor de hand liggend. Het liep echter iets anders.

De eerste finalekandidaat Oh Mammy Blue de Brandegem besliste er anders over. Met veel inzet begon de schimmelmerrie aan haar opdracht. Afdruk, techniek waren bij elke doorgang van het lijntje zeer aanwezig. Haar formidabel uitzwaaiende achterhand maakte het fokproduct van Peter de Brabandere de onbetwiste winnares. Ellipse de Lezelec, die als tweede kandidaat de eindstrijd aanvatte, begon iets weifelend maar bouwde nadien overweldigend op. Heel vermogend en met veel overzicht overwon de Kannan dochter - van veearts Koen Wijndaele - telkens majestueus de oxer. Met een score van 85% pakte ze de tweede plaats.

De strijd om de eerste plaats bleef spannend toen Ohaj de Regor (Kannan x Cento) van de familie Veldeman in de ring kwam. Ohaj wist op meerdere wedstrijden al te overtuigen en had de winst voor het grijpen. De vosmerrie was iets te enthousiast en maakte een foutje. Al herpakte ze zich nadien nog opmerkelijk; de haar kenmerkende volle overtuiging was er niet meer volledig. Ohaj strandde met 84% op plaats drie. One Way vd Molendreef (Kafka vd Heffinck x Contact vd Heffinck) vond niet haar grootse allure die ze tijdens de selectie demonstreerde. Met een score van 79% zat er niet meer in dan een fraaie vierde plaats. Just Like Krista K, de Kannan dochter uit de halfzus van Taloubet Z van Ulrik Goossens, misrekende zich in de finale. Het spetterende uit de voorronde was er af. Meer dan de vijfde plaats zat er niet meer in.

Etienne Van Muylem

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken