Startpagina Boerenprotest

Waalse regering en landbouwers bereiken akkoord over administratieve vereenvoudiging

De Waalse regering heeft dinsdagavond 20 februair een akkoord met de landbouworganisaties bereikt over 19 maatregelen die moeten leiden tot een administratieve vereenvoudiging. Dat heeft de Waalse minister van Landbouw Willy Borsus (MR) na afloop van het overleg in Namen meegedeeld.

Leestijd : 1 min

Een van de overeengekomen maatregelen houdt een versoepeling in van de kalender waaraan de landbouwers zich moeten houden. Het systeem van vastgelegde datums wordt gewijzigd naar een systeem op basis van periodes, waarbinnen de termijnen van jaar tot jaar aangepast kunnen worden aan de weersomstandigheden.

De termijnen voor beroepsprocedures zullen ook worden gewijzigd. De bedoeling is om de termijn voor het indienen van een dossier uit te breiden van 45 naar 60 dagen. Daarnaast is het ook de bedoeling om soepeler om te gaan met administratieve fouten, wat een belangrijke eis was van de landbouworganisaties.

Tot slot zal bij nieuwe maatregelen voortaan de administratieve last worden nagegaan. Minister Borsus zegt dat hij de maatregelen op korte termijn wil invoeren. Op 13 maart vindt een nieuw overleg tussen de Waalse regering en de landbouworganisaties plaats. Er zou dan een nieuw pakket maatregelen op tafel moeten liggen.

Belga

Lees ook in Boerenprotest

Europees parlement keurt versoepeling milieuvoorwaarden GLB goed

Boerenprotest Europarlementariërs gaven woensdag 24 april in Straatsburg groen licht voor het voorstel van de Europese Commissie om enkele milieuvoorwaarden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te versoepelen. Deze en andere versoepelingen moeten de administratieve belasting voor Europese landbouwers verlichten.
Meer artikelen bekijken