Startpagina Actueel

Arrestaties bij onaangekondigd boerenprotest aan Arc de Triomphe

In de Franse hoofdstad Parijs heeft een groep boze boeren op 1 maart, na een oproep van de sectororganisaties, actie gevoerd aan de Arc de Triomphe. Ze blokkeerden onder andere korte tijd een deel van de Champs-Elysées met strobalen en tractoren. Alles samen werden zo'n 66 personen opgepakt, onder wie ook een leider van de protesterende organisatie, laat de politie weten.

Leestijd : 2 min

Volgens een deelnemer verzamelden de landbouwers zich op 1 maart rond 4 uur op een kalme en respectvolle manier aan de bekende triomfboog in Parijs. Kort na 8 uur stond er nog een vijftigtal boeren en een tiental tractoren, omringd door de politien Een kleine 2 uur later was de actie voorbij en kon het verkeer op de Champs-Elysées weer normaal rijden.

De landbouwersorganisatie Coordination Rurale had in de aanloop naar het laatste weekend van het grote landbouwsalon in Parijs op X, het voormalige Twitter, opgeroepen tot de actie. Ook elders in de Franse hoofdstad waren er op 1 maart (eerder kleine) boerenprotesten.

Ook in Polen

Net als elders in Europa klagen de boeren in Frankrijk over dalende inkomsten, Europese milieuregels en te veel eisen voor de sector. In Polen hebben duizenden boeren op 27 februari nog betoogd in de hoofdstad Warschau tegen de Europese landbouwpolitiek en de import van goedkope landbouwproducten uit Oekraïne. Met toeters, sirenes en vuurwerkknallen maakten ze hun ongenoegen duidelijk.

In tegenstelling tot vele andere boerenbetogingen bleven in Warschau de tractoren achterwege. Op de betoging zelf waren geen tractoren toegelaten, maar een konvooi blokkeerde wel een tijdlang een belangrijke verkeersader net buiten de hoofdstad. De boerenbetogingen in Polen houden al weken aan. Op 25 februari blokkeerden ze nog 24 uur lang een grensovergang naar Duitsland.

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken