Startpagina Boerenprotest

Verenigde jonge landbouwers willen een signaal geven aan politiek en maatschappij

De afgelopen weken vonden vele landbouwers elkaar in de boerenmanifestaties die doorheen het land én in Brussel plaatsvonden. Daaruit ontstond een grotere groepering: de Verenigde Jonge Landbouwers. Zij willen een signaal geven aan de politiek en de maatschappij.

Leestijd : 7 min

Er heerst bij de landbouwers veel ontgoocheling over de goedkeuring van het stikstofdecreet. “Dit gevoel maakte snel plaats voor strijdvaardigheid, aangewakkerd door boerenprotesten die in januari 2024 al op meerdere plaatsen in Europa plaats vonden én die in Wallonië aan de gang waren”, geven de Verenigde Jonge Landbouwers aan.

Na een actie eind januari in West-Vlaanderen en een aan het voetbalstadium van Sint-Truiden, werd op 29 januari in de namiddag op enkele uren tijd een actie opgezet die achteraf zou leiden tot een van de grootste en langst durende landbouwbetogingen in de geschiedenis van ons land. Via Whats-App-groepen werden landbouwers gemobiliseerd, werd er contact gezocht met veiligheidsdiensten (politie) en ‘s avonds werd de ring van Brussel ter hoogte van Jette bezet met een honderdtal tractoren.

De voorbereidingen en de actie zelf betekenden het startschot voor ‘de Verenigde Jonge Landbouwers’ om manifestaties te organiseren met collega’s vanuit heel Vlaanderen en Wallonië, legt ons Koen De Sutter uit. “Omdat we beseften dat de consument moest gespaard blijven, hebben we de dag na de blokkade van de Brusselse ring het geweer van schouder veranderd” zegt Jo Van der Donck. “De blokkades aan de distributiecentra van Delhaize (Ninove/Zellik) en Colruyt (Halle) waren het vervolg. Dit was de basis voor het verder ontwikkelen van een sterke actiegroep.”

Eerste realisaties al zichtbaar

“De contacten die toen werden gelegd tussen de jonge landbouwers en grootwarenhuizen worden tot op vandaag nog steeds onderhouden om op een constructieve manier te onderhandelen en om een betere toekomst voor onze sector te genereren”, zegt Jo.

Tijdens de blokkades van de distributiecentra vond dan ook nog eens de nationale staking in Brussel plaats, waardoor een deel van de groep tijdens de nacht van 1 februari de blokkade moest verlaten om de zaak te gaan verdedigen op het Luxemburgplein in Brussel. “Het was duidelijk dat ‘Brussel’ niet voorbereid was op tractoren die zo vroeg aankwamen. Het verrassingseffect zorgde voor een zeer succesvolle actie”, aldus Ruben Heremans.

Volgens Van der Donck is een van de realisaties die ze bereikt hebben de prijsverhoging voor vleesvee. Een ander belangrijk punt voor de Verenigde Jonge Landbouwers ten opzichte van de grootwarenhuizen is administratieve vereenvoudiging. Volgens Pieter Vander Schueren zijn deze lasten onhoudbaar geworden en is er te veel overlap tussen de verschillende labels. “Het kan ook niet dat deze kosten door de producent moeten gedragen worden als de retail vragende partij is.”

Ondertussen werden de landbouwers uitgenodigd door Comeos om hun noden en problemen met hen te bespreken.

Met een ‘judaskusser’ in het hol van de leeuw

Een actie die velen bijblijft, is de eerste blokkade van de Antwerpse haven op 13 februari. “Verschillende ‘kopmannen’ vanuit alle hoeken van Vlaanderen die één gezamenlijke actie opzetten om aandacht te krijgen van de politiek en om hun eisen duidelijk te maken, is op zijn minst opmerkelijk te noemen”, klinkt het bij Jo Van der Donck. “De boodschap die we in de haven gaven, was voornamelijk gericht op het wijzigen van het stikstofdecreet. De landbouw wordt daarbij veel strenger aangepakt dan de industrie. Bovendien viseert het beleid van N-VA nu al jaren onterecht de landbouw.”

“In de Antwerpse haven zaten we spreekwoordelijk in het ‘hol van de leeuw’, met als leeuwenkoning Bart De Wever”, verwoorden de landbouwers het. In het provinciehuis van Ant-werpen gingen ze in dialoog met ‘judaskusser’ Zuhal Demir. Deze ontmoeting liet een wrange nasmaak achter. “Voor de camera’s zorgde de minister voor een hartelijk, vriendelijk onthaal. Eens deze weg waren en we in gesprek gingen, duldde ze geen tegenspraak. Achteraf verspreidde ze nog onwaarheden. Echter is deze ‘sluwe vos’ er niet in geslaagd, tweestrijd te zaaien onder de boeren.”

Onrechtvaardig

De woordvoerder van de Verenigde Jonge Landbouwers, Stijn Zelderloo, was er in Antwerpen ook bij: “Deze stad is voor ons een symbolische plek. Het is de thuishaven van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die al veel te lang de touwtjes in handen heeft. De Antwerpse haven is natuurlijk dé plek waar Ineos zijn ethaankraker bouwt.

De Wever gaat in zee met een multinational, al kan niemand de uitstoot tegen 2050 van dat nieuwe project berekenen. Een buitenlandse chemiereus krijgt een vergunning. Anderzijds roomt men de vergunningen van onze eigen landbouwers af. Dat is niet eerlijk! Wij hebben niks tegen de Ant-werpse haven op zich: we beseffen het belang ervan voor de maatschappij en voor onze sector.”

Bijval en begrip

Stijn Zelderloo wijst erop dat ze door hun manier van actievoeren bijval hopen te krijgen van de werkende mens en begrip van de consument. “We vechten niet alleen voor de toekomst van de landbouw, maar ook om lokale voedselproductie in ons land mogelijk te houden.” Dat laatste gaat vooral de consument aan. Voedsel wordt hier geproduceerd volgens de hoogste standaarden en is betaalbaar. Wat brengt de toekomst met vrijhandelsakkoorden, de Green Deal, de natuurherstelwet en de Mercosur-deal?

Landbouwadviseur Eveline Dedoncker (Vanderroost) vraagt zich af of Europa en politici wel beseffen dat ze met vrijhandelsakkoorden voedsel gaan importeren dat niet aan de hoge standaarden van bij ons is gerealiseerd. “Voedsel geproduceerd met hormonen, ggo’s, gewasbeschermingsmiddelen die bij ons verboden zijn, kan zo maar ons land binnenkomen. Is dit wat de consument en politiek willen?” Ze is ervan overtuigd dat deze onvoldoende mee zijn met wat er in de landbouwsector dreigt te gebeuren en met wat de bezorgdheden van de boeren zijn.

Eveline Dedoncker wijst ons nog op een ander feit en haalt op haar telefoon een kaartje boven dat de klimaatevolutie aangeeft. “Door de opwarming en lange periodes met hoge temperaturen gaat in grote delen van Zuid-Amerika, Azië en Afrika amper nog voedsel geproduceerd kunnen worden. In onze regio zitten we met zeer vruchtbare grond, in combinatie met een gematigd klimaat. Wil het huidige politieke beleid écht deze gunstige omstandigheden voor duurzame voedselproductie hypothekeren?”

De Verenigde Jonge Landbouwers hebben een krachtige slogan en duidelijke wensen.
De Verenigde Jonge Landbouwers hebben een krachtige slogan en duidelijke wensen. - Foto: Belga

Professor treedt boeren bij

Vorige week donderdag 14 maart werden terug acties georganiseerd in de havens van Zeebrugge, Gent en Ant-werpen. Vanuit de Verenigde Jonge Landbouwers waren Karl De Ville en Pieter Vander Schueren de kopmannen. “Opnieuw was het thema ‘stikstof’, met als voornaamste doel om een van onze woordvoerders en sympathisant van de landbouwsector, professor en wetenschapper Benedict Sas, in beeld te krijgen, zodat hij de problematiek rond stikstof kan duiden.”

Professor Sas: “Ik ondersteun de jonge boeren volledig en begrijp hun grote bezorgdheden voor de toekomst. De landbouw wordt immers onterecht sterk geviseerd in Vlaanderen en wordt gediscrimineerd tegenover bijvoorbeeld de industrie. Op basis van dubieuze cijfers en wankele modellen is het onverantwoord om een ganse sector in een sociaal bloedbad te duwen en om de landbouw te verdrijven uit Vlaanderen. We zullen de landbouw en onze boeren nog meer dan nodig hebben in de toekomst. Ze voorzien de bevolking immers van een primaire levensbehoefte: voeding. Trouwens, landbouw is evenzeer natuur.”

Tijdens deze acties werd aan de media duidelijk de vraag gesteld om professor Sas uit te nodigen tijdens hun praatprogramma’s. Jo Van der Donck: “We rekenen erop dat de media snel ingaat op die vraag.”

Andere manier van actievoeren

De Verenigde Jonge Landbouwers probeerden de sector in een positief daglicht te stellen, door met 2 tractoren met slogans mee te rijden in de stoet op Carnaval Ninove. Eveline Dedoncker: “Het was hartverwarmend om te zien hoeveel burgers positief gestemd waren en hoeveel burgers hun duimen omhoogstaken. Ook applaus was niet uitzonderlijk. Dit gaf ons nog meer moed om door te gaan!” Na elke actie wordt door Gert Roosens steeds een samenvattend filmpje gemaakt, dat dan gedeeld wordt in de WhatsApp-groepen en op de facebookpagina ‘Ik hou van onze boer-inn-en’. “Via deze weg willen we het voor de sympathisanten en burgers visualiseren en willen we onze verwezenlijkingen meer in de kijker zetten”, legt hij uit.

“Om alles tastbaar te maken werden de slogan en logo ‘Ik hou van boer(inn)en’ gemaakt. Via borden, flyers, stickers, pulls en een facebookpagina proberen we dit logo zoveel mogelijk te verspreiden en niet alleen voor onze groep, want dit logo staat voor de ganse sector. ‘Ik hou van boer(inn)en’ maakt het voor de burger ook visueel en maakt duidelijk waarvoor we staan. Ons doel is om dit logo nog ‘groter’ te maken, zodat dit voor de consument te allen tijde zichtbaar is. Via Comeos en de supermarkten willen we ons logo laten verspreiden naar de burger.” Jente Pardaens bemerkt dat er al meer dan 750 pulls verdeeld zijn. “Ook flyers, stickers en affiches gaan vlot de deur uit.”

Jo voegt hieraan toe: “We hebben een zeer sterke groep met mensen die allemaal individuele kwaliteiten hebben die mekaar versterken. Het is ook een krachtig signaal naar de politiek dat de meeste ‘koptrekkers’ relatief jonge mensen zijn met kleine of jonge kinderen die allemaal een toekomst willen in onze mooie sector.”

Nog werk voor de boeg

We zijn nog lang niet aan het einde van ons Latijn zegt Jo nog: “Wat we al bereikt hebben, is mooi, maar nu opgeven zou jammer zijn van de vele energie die we er al hebben ingestoken. Wie had 2 maand geleden gedacht dat wij ‘simpele boerkes’ rond de tafel zouden zitten met directies van Colruyt en Delhaize, ministers en zelf met de premier?

Ons doel is om druk te blijven uitoefenen op de politiek, zonder zelf aan politiek te doen. We willen onafhankelijk blijven optreden. We blijven strijdvaardig en gaan verder vechten voor onze rechten en toekomst!”

Tot slot geeft Arnaud Jacobs aan dat ze momenteel bezig zijn met de voorbereiding van een volgende actie op 26 maart in Brussel. “Het doel is om druk te blijven zetten op de Europese Commissie. Vanuit Wallonië hebben landbouwers al aangekondigd dat ze in grote getale met tractoren op zullen duiken. We hopen dat er ook in Vlaanderen nog eens een grote mobilisatie op gang komt. Uiteraard willen we dat alles vreedzaam gebeurt en dat er een massale opkomst is.”

Tim Decoster

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken