Startpagina Actueel

Brussels parket vervolgt 3 deelnemers van boerenbetoging

Het Brusselse parket heeft vooronderzoeken geopend tegen 3 personen die tijdens de grote boerenbetoging van 26 februari over de schreef zouden zijn gegaan. Eén van hen is al opgepakt en gedagvaard voor de correctionele rechtbank. De 2 anderen zijn geïdentificeerd en worden binnenkort verhoord. Dat meldt het parket op 25 maart, aan de vooravond van een nieuwe boerenbetoging in de hoofdstad.

Leestijd : 2 min

Op maandag 26 februari 2024 vond in Brussel een grootschalige demonstratie van boeren plaats ter gelegenheid van een bijeenkomst van de Europese Landbouw- en Visserijraad.

"Een groot aantal autobanden en stro werden in brand gestoken en sommige demonstranten probeerden zich met tractoren een weg langs de politie te banen. Er waren ook een aantal kleinere incidenten. Bij die protesten raakten 3 politieagenten gewond", zegt parketwoordvoerder Amaury Verhoustraeten.

Gemaskerde betogers

"Tijdens de demonstratie werden geen arrestaties of identificaties verricht, omdat sommige demonstranten stappen hadden ondernomen om hun identiteit te verbergen, door gemaskerd te zijn, of hun nummerplaten te veranderen, maar door een diepgaand onderzoek en analyse van camerabeelden konden ondertussen 3 personen worden geïdentificeerd", gaat de woordvoerder verder.

"Eén persoon die met een mestwagen mest over politiediensten verspreidde, is reeds verhoord door de politiediensten. De verdachte mocht na verhoor beschikken, maar kreeg een dagvaarding voor gewapende weerspannigheid, smaad en onterende behandeling. Die verdachte zal zich op 2 mei 2024 voor de correctionele rechtbank van Brussel moeten komen verantwoorden."

Slagen en verwondingen

Een tweede persoon, die tijdens een televisie-interview bedreigingen zou geuit hebben ten aanzien van de politie, wordt verdacht van bedreigingen met bevel of voorwaarde. Een derde persoon, die tegen de borstkas van een politieman schopte, wordt verdacht van slagen en verwondingen en ongewapende weerspannigheid.

"Beide verdachten zullen een uitnodiging krijgen om verhoord te worden door de politie", klinkt het nog. De mededeling van het Brusselse parket kwam er aan de vooravond van een nieuwe betoging van landbouwers in de hoofdstad. Boze landbouwers trekken op 26 maart al voor de derde keer dit jaar uit protest naar Brussel.

Nieuwe betoging

Onder meer de Europese organisatie Via Campesina (ECVC), die kleine en middelgrote landbouwbedrijven vertegenwoordigt, de Waalse landbouworganisatie Fugea, en de Waalse landbouwfederaties FJA en Fwa zullen deelnemen. Fugea verwacht zowat 300 tractoren in de hoofdstad.

"Het parket van Brussel eerbiedigt het recht om te vergaderen en op de openbare weg te betogen, voor zover dit niet gepaard gaat met misdrijven, inzonderheid misdrijven tegen personen", aldus nog parketwoordvoerder Verhoustraeten. "Het parket zal streng optreden, in geval van strafbare feiten in het kader van betogingen."

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken