Startpagina Paarden

Probleemloze editie van Paardenprocessie in Hakendover

De Paardenprocessie in Hakendover, bij Tienen, is zonder incidenten verlopen. Er zakten opnieuw duizenden mensen af naar het dorpje om de processie bij te wonen, maar het aantal bezoekers lag volgens de politie maandag 1 april wel lager dan tijdens de recordeditie van vorig jaar. Burgemeester Katrien Partyka (cd&v) spreekt van 10 à 12.000 bezoekers.

Leestijd : 2 min

Vorig jaar streken 25.000 mensen neer in Hakendover, een dorpje van zowat 1.500 inwoners. De processie vertelt het verhaal van de stichting van de lokale kerk: een legende die dateert van het jaar 690. Daardoor was Hakendover al in de middeleeuwen een bedevaartsplaats. De optocht, die steeds op Paasmaandag om 11 uur start, wordt gekenmerkt door de deelnemers die enkele rondjes te paard galopperen op de Tiense berg. Volgens de legende doen ze dat om de boeren te verzekeren van vruchtbare grond. Het beeld van de Goddelijke Zaligmaker, daterend uit 1330-1340, wordt ook meegedragen tijdens de processie.

Voor het eerst voegden de organisatoren ook een ponygalop toe aan het programma. Na de optocht start een volksfeest, waarbij mensen hun garages, schuren en woningen openzetten om vrienden en familie uit te nodigen voor een drankje. De temperaturen lagen maandag een stuk lager dan vorig jaar, wat kan hebben meegespeeld in de lagere opkomst. “Maar we kunnen zeker van een goede editie spreken: alles is vlekkeloos verlopen”, zegt burgemeester Partyka. “De ‘cafés’ bij de mensen thuis draaien op volle toeren, heel het dorp is in feeststemming.” Sinds 2022 is de paardenprocessie officieel erkend als Vlaams immaterieel erfgoed.

Belga

Lees ook in Paarden

SBS keurt 28 nieuwe hengsten goed voor dekdienst

Actueel De hengstenkeuring van het Waalse stamboek gaat traditioneel door in de Ruiterschool van Gesves. Het was dit jaar niet anders. Deze keuring ging door van vrijdag 2 tot en met zondag 4 maart. Op het einde van de rit kregen 28 hengsten het vertrouwen van de jury.
Meer artikelen bekijken