Startpagina Actueel

Kamer zet Europese koolstofgrenstaks om

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdag 4 april de Europese koolstofgrenstaks omgezet in Belgisch recht. Het mechanisme, waarvan de overgangsfase eind september in werking trad, plakt een prijskaartje op de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van bepaalde importgoederen, zoals meststoffen.

Leestijd : 1 min

Het mechanisme voor koolstofgrenscorrectie (CBAM) is één van de paradepaardjes van de Europese Green Deal. Het systeem trekt de koolstofprijs van Europese producten en niet-Europese producten gelijk via een heffing die bij de import moet worden betaald. Zo wil de EU vermijden dat de Europese productie onder druk van de strengere milieueisen gewoon verplaatst wordt naar laksere regio's.

De importtaks is van toepassing op producten met een erg koolstofintensief maakproces. Het gaat om cement, ijzer, staal, aluminium, meststoffen, elektriciteit en waterstof. Sinds eind september vorig jaar moeten de importeurs de gegevens over de koolstofemissies bijhouden, sinds dit jaar moeten ze ze overmaken aan de Europese Commissie. In 2026 moet het mechanisme volledig op punt staan.

Belga

Lees ook in Actueel

249.000 euro voor 4 lokale voedselregisseurs

Actueel De Vlaams minister bevoegd voor Plattelandsbeleid keurde 4 projecten rond lokale voedselregisseurs goed, voor een bedrag van 249.000 euro. Die projecten komen voort uit de projectoproep voor lokale voedselregisseurs, waarmee de Vlaamse overheid inzet op het optimaliseren en steunen van de korte keten.
Meer artikelen bekijken