Startpagina Actueel

Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel

Er lijkt maar geen einde te komen aan de boerenprotesten. De Nederlandse boerenactiegroep Agractie gaat op 16 april in Brussel protesteren tegen het Europese mestbeleid. Dat kondigde vicevoorzitter Alien van Zijtveld aan in een videoboodschap.

Leestijd : 1 min

Agractie wil dat de zogeheten derogatiebeschikking wordt opgeschort. Door een uitzonderingsregel van de Europese Unie mogen Nederlandse veehouders meer mest uitrijden dan eigenlijk is toegestaan. Maar volgens de Europese Commissie houdt Nederland zich niet aan de voorwaarden voor die soepelere regels. Als de derogatie afloopt, heeft dat volgens Agractie grote gevolgen voor landbouwbedrijven.

Steun van landbouwpartijen

"Op dinsdag 16 april gaan we dus naar Brussel", zegt van Zijtveld. "Er zijn al een aantal landbouwpartijen die hebben toegezegd mee te gaan met ons om gezamenlijk een vuist te maken. We roepen ook andere landbouwpartijen op om aan te haken. Samen staan we sterk."

Wanhoop en woede

Agractie heeft ook een gesprek met Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius geregeld over het landbouwbeleid. Volgens van Zijtveld is het daarbij de bedoeling om de wanhoop en de woede die boeren momenteel voelen over hoe het mestbeleid uitpakt op het boerenerf bespreekbaar te gaan maken en de opschorting van de derogatiebeschikking te eisen.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken