Startpagina Paarden

Trekpaardenkeuring op 1 april te Evergem

Op Paasmaandag 1 april ging traditiegetrouw een trekpaardenkeuring door te Evergem, ingericht door het jaarmarktcomité Evergem, geflankeerd door de families De Brabander en Van Hoorebeke.

Leestijd : 5 min

De 70 ingeschreven paarden werden opgesplitst in 18 reeksen en konden zich voorstellen aan de juryleden Yves Smeers, Alex Kraaijvanger en Ides Versyck. De weergoden waren het gebeuren gunstig gezind: het was droog maar fris.

Verloop van de prijskamp

Hengstenveulen geboren in 2023 De eerste reeks bestand uit 4 hengstveulens. De kopplaats was voor Rudolf Van De Grens. Lowie Van De Molenput volgde op de tweede plaats. Xavier en Xander Van Issegem zijn mooi gelijnde groene veulens en sloten de reeks af.

In de tweede reeks was de eer was voor de zeer harmonieus gebouwde Billy Van De Molenput. Ides Van ’t Hof ter Moerzeke heeft een echte groeischeut gekregen, waardoor hij wat hoogbenig en zeer groen, maar toch mannelijk voor de dag kwam en zo op de tweede plaats belandde. De 3 volgende deelnemers waren minder van type en beweging.

Merrieveulens geboren in 2023 De eerste reeks bestond uit 4 merrieveulens. De zwarte Xena Van Issegem, een vierkant verhaard groen veulen dat zich door haar soepele correcte gangen vooraan mocht opstellen. Ursula Van ’t Hof ter Hasselt plaatste zich tweede. Amélie Van De Molenput en Ella Van De Dorpshoeve sloten aan in deze matige reeks.

Reeks 2 van merrieveulens geboren in 2023 was een goede reeks. De kopplaats was voor de bruine lang gelijnde Lisa Van Ooidonk. Daarna volgde de ruwer gebeitelde, toch ook evenredig gebouwde Indra Van de Boterhoeve, die opviel door haar zeer mooi kruis. In draf bewoog ze beter dan in stap. Stalgenote Lucie van de Boterhoeve is goed gelijnd met sterke voeten en kootgewrichten en belandde zo op plaats 3. Sien van de Molenput is een kort verhaard merrieveulen met een mooi kruis en een mooie achterhand. Ze presenteerde echter kort en onwennig en werd zo vierde.

Hengsten jaargang 2022 In deze categorie werd Michiel van het Tiendenhof eerste. Michiel is een heel compact harmonieuze goede jonge hengst, die bovendien vlot en correct bewoog. De goed verzorgde Connor van de Boterhoeve is langer gemaakt en plaatste zich tweede. Wesley van Issegem mag ook niet langer zijn. Hij werd heel naturel gepresenteerd, maar het grootste nadeel waren zijn bewegingen.

Merries jaargang 2022 In de eerste reeks van deze categorie plaatste een belovend jong paard met zeer mooie achterhand, goede voeten en koten vooraan, Kim van de Molenput, zich gemakkelijk op kop. Voltige Du Major volgde met haar meer moedertype, maar haar gangen waren minder. Claire en Roos van de Molenput sloten de rij.

Bij de andere reeks merries van 2022 plaatste de vrouwelijke harmonieuze vosschimmel Saartje Van ’t Hof zich als nummer één. Ze staat op goede voeten en bewoog soepel en zeer correct. Mauranne Du Fremis kwam ondanks haar goede bovenlijn ruw in de piste. Haar bewegingen waren goed. Ze werd tweede, voor Donna Van de Musschoot, die in type tegenviel, maar goed bewoog. Hekkensluiter was Dolores van de Boterhoeve.

Merries geboren in 2021 Bij de merries geboren in 2021 waren er ook 2 reeksen. De eerste reeks was weer een vosschimmel van Stal Jurgen van den Bergh, namelijk Kitty van het Hof. Zij was ook een harmonieus type die goed en correct bewoog. Ze zette zich zo op kop voor Jolene van ’t Eendenhof, die anders is qua type, maar die zich ook goed presenteerde in correcte gangen. De volgende rangschikkingen waren voor Petra, Marie en Noor van de Molenput.

In de tweede reeks was Hanna Tersaet van Vlaams Brabant een goed compact gelijnde merrie, en daardoor kwam ze op plaats één terecht. Knieën en voeten moeten beter, maar ze bewoog correct. De tweede trede was voor Mila, die ook soortig van type is, maar vooraan links afweek. Ula van de Kloosterdreef stond pal in het midden in deze reeks. . Thelma van Ter Linden van Vlaams Brabant en Vicky Van Issegem sloten aan.

Merries geboren in 2020 Bij de merries geboren in 2020 eiste de Stal van de Molenput de eerste plaats op met Mila van de Molenput, die op stand en gangen goed overkwam. Uniek Van Issegem heeft een mooie bovenlijn, maar is arm bespierd voor en achter in de bovenarmen. Ze plaatste zich als tweede, voor Pascal Van de Molenput, die veel krediet verloor in gangen vanuit de achterhand.

Merries geboren in 2019 Een zeer sterke, goede reeks waren de merries geboren in 2019, met 7 deelneemsters. De kopplaats was wikken en wegen tussen Sara Van de Kloosterdreef, die heel verzorgd geprepareerd voorgesteld werd, en Lobke van de Molenput, die meer maturiteit uitstraalde. Uiteindelijk viel de keuze democratisch voor Sara. Nummer 3 was de minder vrouwelijke, maar goed bewegende Emma van de Bunder, gevolgd door stalgenote Elena van de Bunder, die meer ras uitstraalde, maar minder soepel bewoog. Nina van de Molenput, Dora van de Hautbriel en Tina van Issegem konden volgen. Dit was een reeks waarin de kleine details het verschil maakten.

Merries van 2018 Bij de 2 volgende voorgestelde merries van 2018 was het ook een kwestie van details bij het keuren. Uiteindelijk won Vicky van Ooidonck het pleit van Phaedra van de Spoorweg. Vicky is een lang gelijnde merrie die in de draf soepeler bewoog. Phaedra is een meer geblokte merrie die korter draafde.

Merries van 2017 en 2016 Als eerste uit de bus kwam Sumaya van het Mereland. Sumaya straalde ras uit, ondanks haar zwakkere rug. Haar gangen waren goed. Nummer 2 en 3 waren Lana en Lotte van de Molenput. Lena is meer moedertype met goede gangen.

Merries van 2015 en 2014 De in bloedvorm verkerende Conchita van Strijtem van Vlaams-Brabant won de strijd, voor Stella van ’t hof te Moerzeke, die ook nog nooit zo goed tevoorschijn kwam. Als derde haalde Pippa van de Molenput nog alles uit de kast via haar bewegingen. Lola Du Moulin mocht met haar zeer goede bloedvoering de rij volgen.

Merries van 2012 en 2011 Bij de merries geboren in 2012 en 2011 waren er 2 vosschimmels present van Jurgen Van de Bergh. Sabrina van ’t Schermershoek van Vlaams-Brabant eiste de ereplaats op ten nadele van Katinka van Scherpswijk, dankzij haar mooi imponerende indruk op stand.

Oudere merries De laatste 2 reeksen waren telkens voor stal van de Molenput, met Kira van de Molenput (merrie 2010) en Tessie van de Molenput (merries 2005), die met haar 19-jarige loopbaan op stand nog zeker gezien mag worden.

In afwachting van de finale voor het dagkampioenschap werden Gwendolyne van de Spoorweg (kampioene 2016) en Greta van de Molenput (kampioene 2015) als oud-kampioenes voorgesteld.

Finale

In de finale werden de uitstekend verzorgde conditievolle merries in de piste voorgesteld op stap. Ze waren een lust voor het oog, maar oplettend kiezen was de taak van de jury. Een voor een mochten ze eervol de piste verlaten, tot er één merrie overschoot, namelijk Conchita van Strijtem van Vlaams-Brabant van Jen Teerlinck.

Geslaagde keuring

Het was een zeer geslaagde keuring, waarbij vooral bij de jongere reeksen de invloed van het natte voorjaar opviel. We hebben veel waardering voor de inrichters en deelnemers. Alles is sereen en vlot verlopen en het was tevreden terug naar huis rijden.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken