Startpagina Actueel

Q-koorts bij Nederlandse melkschapen

Op een melkschapenbedrijf in Brakel (Nederland) is Q-koorts vastgesteld. De besmetting werd gevonden via de landelijke tankmelkmonitoring uitgevoerd door Royal GD. Het nationaal referentielaboratorium voor dierziekten Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, deel van Wageningen University & Research) heeft de diagnose inmiddels bevestigd.

Leestijd : 1 min

De Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetti. Deze bacterie komt algemeen voor in Nederland. Bij schapen en geiten kan de ziekte aanleiding geven tot abortus.

Maandelijks tankmelkonderzoek

Q-koorts is een zoönose (overdraagbaar op mensen). Vanwege het volksgezondheidsrisico is er een vaccinatieplicht voor bedrijven met meer dan 50 schapen en geiten die worden gehouden voor bedrijfsmatige melkproductie. Op melkleverende schapen- en geitenbedrijven geldt in Nederland een maandelijks verplicht tankmelkonderzoek.

Bedrijf geblokkeerd

Naar aanleiding van het melkmonster dat positief was voor Q-koorts heeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) het bedrijf geblokkeerd en het monster doorgestuurd naar WBVR voor bevestiging. Op 17 april bevestigde WBVR de positieve uitslag. Naar aanleiding hiervan heeft de NVWA monsters genomen op het schapenbedrijf om de situatie in kaart te brengen.

De Nederlandse Tweede Kamer werd op 24 april geïnformeerd over de vondst van Q-koorts en de situatie op het bedrijf. Het Nederlandse schapenbedrijf is volgens het beleidsdraaiboek Q-koorts officieel besmet verklaard. Bij onderzoek op het bedrijf wordt nog gekeken naar de dieren die Q-koortsbacteriën uitscheiden. Op basis daarvan zal verdere actie worden geadviseerd op het bedrijf.

WUR

Lees ook in Actueel

Sébastien Buytaert is nieuwe voorzitter van BCZ

Actueel Sébastien Buytaert is verkozen tot voorzitter van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). Hij is de CEO van Lactalis Benelux en zetelt al bijna 10 jaar in het bestuursorgaan van de federatie.
Meer artikelen bekijken