Startpagina Akkerbouw

Phytofar brengt duidelijke info rond glyfosaat

Op 27 november 2017 besliste de Europese Unie om de goedkeuring van de actieve stof glyfosaat te verlengen voor 5 jaar. De stemming kwam net op tijd aangezien de licentie voor glyfosaat op 15 december 2017 zou vervallen.

Leestijd : 2 min

De volgende stap is dat lidstaten producten op basis van glyfosaat zullen herevalueren, zoals gestipuleerd in de Europese verordening over het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen.

Deze beslissing kwam er nadat de lidstaten tot driemaal toe niet tot een vergelijk kwamen over de hergoedkeuring. Hoewel velen dit zullen bestempelen als een overwinning voor de gewasbeschermingsindustrie, is Phytofar toch teleurgesteld dat ondanks het overweldigende wetenschappelijk bewijs, de goedkeuring slechts verlengd wordt voor 5 jaar. Het wetenschappelijk procedé wordt ondermijnd door emotie en electorale overwegingen en dit is een verontrustende evolutie.

Peter Jaeken, secretaris-generaal van Phytofar verduidelijkt: "Ontwikkelen van nieuwe producten om gewassen gezond te houden, vragen veel tijd en aanzienlijke investeringen. De Europese Unie en België hebben een zeer streng en uitgewerkt beleid om werkzame stoffen en producten op een onafhankelijke en wetenschappelijke basis te evalueren. Deze benadering is een basisvoorwaarde om een minimum aan rechtszekerheid te scheppen en vooruitgang te stimuleren. We roepen de diverse politieke overheden dan ook op om terug te keren naar een productbeleid dat hierop gebaseerd is. Dat is niet alleen in het belang van onze sector maar van de ganse agro-voedingsketen, inclusief de consument."

Vooraleer een actieve stof als glyfosaat in Europa wordt goedgekeurd, is ze al uitgebreid onderzocht en getest. Deze gegevens, samen met relevant wetenschappelijk onderzoek, worden door de lidstaten van de Europese Unie en de onafhankelijke Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA geëvalueerd. Deze laatste instelling geeft op basis van risicoanalyses advies aan de Europese Commissie over alles wat met voedselveiligheid te maken heeft. Ze besloot in 2015, na een zeer transparant proces en een procedure van ongeveer 4 jaar, waarin meer dan 3.300 wetenschappelijke studies in acht genomen werden, dat glyfosaat en glyfosaatproducten veilig zijn om te gebruiken als gewasbeschermingsmiddel. Recent toonde ook een studie onder leiding van het Amerikaanse Kankerinstituut (National Cancer Institute) aan dat er geen link is tussen het goed gebruik van glyfosaat en kanker. Wetenschappers volgden 25 jaar lang 45.000 Amerikaanse landbouwers die glyfosaat gebruiken. De resultaten zijn publiek beschikbaar.

Phytofar en haar leden blijven investeren in duurzame en efficiënte oplossingen die de productie van gezond en betaalbaar voedsel mogelijk maken met aandacht voor een verantwoord en correct gebruik van haar producten.

Phytofar, de Belgische Vereniging van de industrie van Gewasbeschermingsmiddelen, vindt het belangrijk mee te werken aan de verspreiding van duidelijke informatie over de complexe materie die de onkruidbestrijder glyfosaat echt wel is.

Lees ook in Akkerbouw

Strategieën voor onkruidbestrijding in maïs

Maïs Voor onkruidbestrijding in maïs zijn er dit seizoen maar weinig nieuwe producten of actieve stoffen te melden. Degenen die er wel zijn, dienen met kennis en oplettendheid ingezet te worden.
Meer artikelen bekijken