Startpagina Actueel

Nieuw idee voor bodem wint de Dutch Dairy Challenge

De familie Bosman uit de Nederlandse provincie Overijssel heeft de Dutch Dairy Challenge 2024 gewonnen met hun idee Ommissie. Dit innovatieve concept brengt stallucht via een drainagesysteem naar de bodem van een weide, waar bacteriën het methaan omzetten in water en kooldioxide. Dit proces komt niet alleen het milieu ten goede, maar ook de plantengroei.

Leestijd : 2 min

De familie Bosman ontving zowel de jury- als de publieksprijs, wat een indrukwekkende prestatie is voor hun melkveebedrijf De Scheerse Polder, dat fungeert als onderzoeks- en demonstratiebedrijf.

Zuurstof voor de bodem

De bodem is net als mensen en dieren een levend eco-systeem. Wij mensen leven op zuurstof, water en voeding. Wij voeden onze bodem doorgaans alleen met voeding, dat is raar als je weet dat wij mensen 3 dagen zonder water kunnen en 3 maanden zonder eten, maar slecht 3 minuten zonder zuurstof. Ik wil integraal de bodem beter laten leven. Dat levert ook veel meer droge stof, zegt Stan Bosman. Samen met zijn dochter Lynn, coach Paul Galema (Wageningen UR) en studenten van Business Innovation (Avans Hogeschool) vormden ze een winnend team meet een eerste bewijs op praktijkresultaten.

Via luchtpomp en drainagebuizen

Stan Bosman heeft zowat 120 melkkoeien. Met het nieuwe idee wordt de lucht van de mestput via een luchtpomp en een drainageleidingnaar een weide van 6 ha geblazen. De ammoniak van de mestputlucht wordt zo ingezet als voeding voor het gras. De extra toegediende zuurstof activeert het bodemleven. Na 1 jaar testen was het weidegras boven de drainagebuizen zichtbaar groener dan de stroken ernaast. De bodem in Overijssel is zware zandgrond met een dikke leemlaag eronder.

Innovatie en Duurzaamheid

De tweede prijs ging naar Harm en Maartje van Kessel uit Mill voor hun project ‘Van stank naar dank’. Zij willen met de productie van struviet fosfaat winnen uit mest en dat hergebruiken voor verbeterde stikstofefficiëntie.

Deze innovaties benadrukken het belang van duurzaamheid en milieuvriendelijke oplossingen in de landbouwsector, volgens de jury bestaande uit Louke Koopmans (Innovation Lead Ministerie LNV), Caroline Bekkering (directeur Fedecom), Joost van den Borne (Lector Healthy Farming HAS Green Academy, en manager R&D The Schippers Group) en Arjan Schimmel (melkveehouder in Linschoten en voorzitter van ZuivelNL). 

De Dutch Dairy Challenge is een initiatief van Rabobank, Royal Friesland Campina, Lely, Nutrifeed Agrifirm, LTO vakgroep Melkveehouderij en Imagro. Partners zijn ministerie van LNV, LTO Noord Innovatiefonds en Nieuwe Oogst en de EWUU-alliantie.

Dutch Dairy Challenge/FVDL

Lees ook in Actueel

Nieuwe generatie S-serie bij Valtra

Bedrijfsnieuws Valtra deed enkele weken terug ons land aan met zijn ‘Smart Tour 2024’. Het doel hiervan was tweeledig. Enerzijds werd de nieuwe S-serie voorgesteld, anderzijds werd het volledige productaanbod dat de Finse tractorenfabrikant te bieden heeft getoond aan vakpers, dealers en klanten.
Meer artikelen bekijken