Startpagina Actueel

Europese melkveehouders protesteerden in Brussel

De boerenbetoging in Brussel op 27 mei is erg rustig verlopen, dit ondanks de verwachting dat er mogelijk schermutselingen zouden uitbreken naar voorbeeld van voorgaande boerenbetogingen in de hoofdstad. Er waren een honderdtal deelnemers aanwezig.

Leestijd : 2 min

De European Milk Board, de koepelorganisatie van Europese zuivelorganisaties, had een parcours uitgestippeld waarlangs men met plastieken koeien protesteerde tegen het Gemeenschappelijke Europese Landbouwbeleid en de structurele ongelijkheden in de voedselproductieketen in Europa. Volgens de deelnemende boeren en de EMB zouden de ‘grote spelers’, bijvoorbeeld de supermarkten, geen eerlijk deel van de winsten met de landbouwsector willen delen.

Weinig hinder

Initieel werd grote verkeershinder verwacht door de Brusselse politie, zoals ook het geval was bij de voorgaande boerenbetogingen. Er waren echter geen grote aantallen tractoren aanwezig, noch boeren die de boel op stelten zetten. 

De koepelorganisatie van Europese melk- en zuivelorganisaties hekelt de neoliberale Europese landbouwpolitiek, zo zegt de Deense EMB-voorzitter Kjartan Poulsen. Enkele weken voor de Europese verkiezingen eist het EMB dan ook een structurele hervorming van het Gemeenschappelijke Europese Landbouwbeleid van de Europese Unie. Dit om de boeren, en vooral jonge landbouwers, terug perspectief op de toekomst te bieden.

Zo moet er werk gemaakt worden van een structurele hervorming van dat landbouwbeleid. "We willen niet langer dat de landbouwers afhankelijk zijn van subsidies om te overleven, maar hebben een systeem nodig dat ons kan laten leven van de markt", meent Poulsen.

Niet onder kostprijs verkopen

De volgende generatie Europese beleidsmakers moeten inzetten op een algemene prijsregulering van de landbouwsector en hun producten. Die mogen niet langer onder de kostprijs verkocht worden, waardoor boeren niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Het EMB wijst erop dat de prijs van melk in 1970 nog voor 57% de productiekost weerspiegelde, ten opzichte van 39% in 2019. Hetzelfde geldt voor vlees, waarbij in de jaren ‘70 nog 44% van de productiekost terugvloeide naar de boeren. In 2022 gaat het nog slechts over 22%, zo stelt men.

Verder moeten landbouworganisaties ook reëel betrokken worden in de vormgeving en implementatie van de Europese Green Deal. Vooralsnog wordt die regelgeving nog te veel van bovenuit gestuurd, zonder betrokkenheid van de landbouwers, aldus het EMB.

Willen niet als ‘imbecielen’ behandeld worden

Ten slotte mag de landbouwsector ook geen onderwerp meer uitmaken van vrijhandelsakkoorden in de toekomst. De boeren manen de Europese beleidsmakers aan actie te ondernemen en wijzen erop dat ze zich niet gehoord voelen en als ‘imbecielen’ behandeld worden, aldus ook een Franse zuivelboer die deelnam aan de actie. Toch stelt EMB dat er sinds eerdere boerenprotesten heel wat meer gehoor is naar de eisen van de landbouwsector op Europees niveau.

Op 4 juni is er opnieuw een boerenbetoging in Brussel. Dat wordt een Europese actiedag tegen het Europese landbouwbeleid, die gesteund wordt door de Belgische afdeling van Farmers Defence Force.

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Nieuwe generatie S-serie bij Valtra

Bedrijfsnieuws Valtra deed enkele weken terug ons land aan met zijn ‘Smart Tour 2024’. Het doel hiervan was tweeledig. Enerzijds werd de nieuwe S-serie voorgesteld, anderzijds werd het volledige productaanbod dat de Finse tractorenfabrikant te bieden heeft getoond aan vakpers, dealers en klanten.
Meer artikelen bekijken