Startpagina Akkerbouw

EFSA: neonicotinoïden gevaarlijk voor bijen

Het Europees Agentschap voor voedselveiligheid (EFSA) bevestigde woensdag het risico voor bijen van drie neonicotinoïden. Deze pesticiden zijn momenteel onderworpen aan gebruiksbeperkingen in de EU.

Leestijd : 2 min

"Er is een variatie in de resultaten als gevolg van factoren zoals de soort honingbij, het beoogde gebruik van het bestrijdingsmiddel en hoe de bijen worden blootgesteld. Soms is het risico laag, maar over het algemeen is het risico voor de drie de soorten bijen die we hebben bestudeerd, bevestigd," zegt José Tarazona, hoofd van de afdeling pesticiden van EFSA in een verklaring.

Het onderzoek betreft de bestrijdingsmiddelen clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam, neurotoxische stoffen die het zenuwstelsel van insecten aanvallen. Hun toekomst ligt in de EU sinds 2013 in het ongewisse. Toen werd onderzoek door de EFSA aangekondigd.

Het wetenschapsagentschap van de EU, gevestigd in Parma, is in 2015 begonnen met een nog diepgaandere beoordeling, gericht op het bijeenbrengen van "alle wetenschappelijke bewijzen" die sindsdien zijn gepubliceerd, en dan vooral de conclusies die kunnen worden getrokken uit de massa van verzamelde gegevens. De beoordeling omvat deze keer niet alleen honingbijen, maar ook wilde bijen.

De twee reusachtige producenten van pesticiden waarvan de producten rechtstreeks getroffen worden door de beperkingen zijn het Zwitserse Syngenta en Duitse Bayer. Ze vielen bij het Europees Hof de beslissing van Justitie om het gebruik van deze stoffen te beperken voor gewassen die bijen aantrekken aan. Onder deze gewassen zijn maïs, koolzaad en zonnebloemen. De procedure is nog aan de gang.

De Europese Commissie is al begonnen aan een nieuw voorstel om het gebruik van de drie omstreden insecticiden voor gebruik in kassen verder te beperken. Tot nu toe is echter nog geen stemming gehouden, vooral in afwachting van het nieuwe Efsa-rapport. De volgende vergadering van de commissie die het voorstel moet beoordelen, vindt plaats op 22 en 23 maart.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken