Startpagina Veeteelt

Nieuwe schaderegeling moet maatschappelijk draagvlak voor wolf creëren

Ook particuliere schapenhouders kunnen voortaan een schadevergoeding krijgen na een aanval door een wolf. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Landbouw Joke Schauvliege.

Leestijd : 1 min

De bedoeling is om alle schade afdoende te vergoeden en zo een maatschappelijk draagvlak te creëren voor de aanwezigheid van het dier in Vlaanderen. Het 'wolvenplan' van de minister zou er nog voor de zomer moeten komen.

Begin dit jaar werden twee zwervende wolven opgemerkt in Vlaanderen, wellicht de eerste aanwezigheid van de soort in 150 jaar. Het Agentschap Natuur en Bos tracht sindsdien de bevolking er van te overtuigen dat de komst van het dier een goede zaak is. Wolven vallen immers geen mensen aan en zijn zelfs bang van de mens.

Onder meer Natuurpunt pleitte wel onmiddellijk voor de opmaak van een wolvenplan, naar Duits voorbeeld, om de komst van de soort in goede banen te leiden. Dat moet vermijden dat er op termijn wolven moeten worden afgeschoten. Het plan komt er in de loop van de komende maanden, maar in tussentijd zorgde de Vlaamse regering al voor een nieuwe schadevergoeding. Totnogtoe kon die enkel worden aangevraagd als een schaap een dier van een landbouwer dood bijt.

Voortaan kan de vergoeding ook door particulieren worden gevraagd. Daarnaast vervalt het minimum van 250 euro schade per jaar. De gemiddelde marktprijs van een schaap ligt tussen 130 euro en 190 euro, waardoor er dus verschillende schapen gedood moesten worden om in aanmerking te komen.

Belga

Lees ook in Veeteelt

EHD vastgesteld in Frankrijk

Veeteelt De epizoötische hemorragische ziekte (EHD) is vastgesteld in Frankrijk. “DGZ Vlaanderen is op de hoogte van de dreiging van de ziekte bij runderen en is alert voor de verspreiding ervan”, zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns.
Meer artikelen bekijken