Startpagina Actueel

Juncker stelt Walen gerust: steunfondsen blijven

Een week na de presentatie van de voorstellen voor de nieuwe Europese meerjarenbegroting heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in Namen de Waalse parlementsleden proberen gerust te stellen over de veranderingen aan het landbouw- en cohesiebeleid. Waals minister-president Willy Borsus meldde na afloop van zijn onderhoud met Juncker dat Wallonië als zogenaamde overgangsregio ook na 2020 nog steeds in aanmerking zou komen voor steunfondsen.

Leestijd : 2 min

Juncker stelde vorige week voor dat de Europese Unie in de periode van 2021 tot en met 2027, rekening houdend met de inflatie, maximaal €1.279 miljard zou mogen uitgeven. Dat is 1,11 % van het Europese bruto nationaal inkomen. Achter dat bedrag gaan wel een aantal hervormingen schuil, waaronder besparingen met ongeveer 5 % in het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het cohesiebeleid. In Wallonië is men ongerust over die besparingen. Via de provincies Luik, Henegouwen, Namen en Luxemburg geniet Wallonië momenteel van het statuut van overgangsregio (bbp per inwoner tussen 75 en 90 % van het EU-gemiddelde) in het cohesiebeleid.

Juncker ontmoet Borsus

Dat levert de regio in de huidige meerjarenbegroting van 2014 tot 2020 €1,3 miljard aan steunfondsen op. Minister-president Willy Borsus leerde dinsdag uit zijn onderhoud met Juncker dat het statuut van overgangsregio in de huidige stand van de discussie ook na 2020 zal blijven bestaan en "dat Wallonië er deel van uitmaakt". "We zitten nog maar in het begin van de procedure en er moet nog veel onderhandeld worden, zoals de definiëring van een overgangsregio, en dat met lidstaten die soms drastisch willen besparen. Maar momenteel zijn de overgangsregio's nog steeds weerhouden en Wallonië, dat snel aan het wankelen zou kunnen gaan indien het zijn Europese financiering verliest, blijft in aanmerking komen", zei Borsus, die sprak over "signalen die in goede richting gaan".

Meer bekendmakingen

De komende weken zal de Commissie meer duidelijkheid verschaffen over de hervormingen die bij de nieuwe enveloppen voor het landbouwbeleid en het cohesiebeleid horen. Voor zijn onderhoud met Borsus probeerde Juncker ook de parlementsleden gerust te stellen. "Wanneer jullie onze uitvoerende teksten zullen lezen, met name voor het landbouwbeleid, dan zullen jullie zien dat het gaat om een herprofilering, niet om een bloedbad. Jullie zullen ook zien dat bepaalde overbodige en schandalige uitgaven niet meer zullen bestaan", zo legde Juncker uit. Zo verzekerde hij onder meer dat de besparingen niet van toepassing zullen zijn op de kleine landbouwbedrijven. Woensdag brengt Juncker een bezoek aan het Vlaamse parlement.

Belga

Lees ook in Actueel

Franse ‘pipiverwerker’ plant site in België

Akkerbouw De Franse start-up Toopi Organics, gespecialiseerd in het verzamelen van menselijke urine om die te herwerken tot ‘biostimulanten’ voor gebruik in de landbouw, heeft 16 miljoen euro opgehaald om zijn ontwikkeling in Frankrijk en België te versnellen. Ze plannen ook een site in ons land.
Meer artikelen bekijken