Startpagina Akkerbouw

Duizendknoop breidt uit door verplaatsen grond

Japanse, Boheemse en Sachalinse duizendknoop zijn woekerende invasieve exoten die zich zeer sterk uitbreiden, in die mate dat de opmars niet meer lijkt gestopt te kunnen worden.

Leestijd : 2 min

Uit onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) blijkt dat het voorzichtig omspringen met grond die wortelstokken van de plant bevat wel degelijk kan helpen om de uitbreiding te beperken. Nu wordt besmette grond nog vrij verplaatst en hergebruikt, en breidt de plant zich nog steeds uit.

Gesloten begroeiingen

Duizendknoop heeft lange stengels die over de hele lengte hartvormige bladeren dragen. De planten vormen (meters)hoge, gesloten begroeiingen waaronder bijna niets anders groeit.

“De duizendknoop is een moeilijk te bestrijden plant die inmiddels overal voorkomt”, aldus onderzoeker Marijke Thoonen van het INBO, “De hoge stengels belemmeren het zicht en de wortelstokken kunnen door stenen constructies groeien en ze openbreken.” Eens gevestigd zit er niets anders op dan de plant zoveel als mogelijk met rust te laten, want de plant bekampen door hem te maaien, zet alleen maar aan tot uitbreiden. Wil men de plant verzwakken, dan moeten de wortelstokken aangepakt worden. Die bevatten reservestoffen, waardoor hij telkens opnieuw kan uitgroeien.

Besmette grond

Bij graafwerken wordt besmette grond vaak samen met propere grond vermengd. Nadien vergeet men dat de grond wortelstokken van duizendknoop bevat. Bij hergebruik op een andere plek duikt de plant weer op. Hierdoor wordt de volgende grondeigenaar opgezadeld met het probleem. Het INBO raadt daarom aan om besmette gronden apart te verwerken.

Het maaien van duizendknoop moet voorzichtig gebeuren: tijdens het maaien van duizendknoop kan deze worden uitgerukt en wanneer de schadelijke wortelstokdelen op een andere plek terechtkomen, kan hieruit een nieuwe besmetting ontstaan.

Met rust laten

Marijke Thoonen: “We moeten ermee leven dat de plant deel uitmaakt van ons landschap. Hij gaat niet meer weg. We kunnen er wel voor zorgen dat de plaag binnen de perken blijft door op tijd in te grijpen. Kleine besmettingen kunnen uitgeroeid worden. Nieuwe duizendknoopstengels en wortelstokken onmiddellijk uitgraven werkt goed. Verder is het best hem zoveel mogelijk met rust te laten. Wanneer hij hinder veroorzaakt kan je ook kiezen voor afdekken, begrazing, frequent maaien, schaduwbomen en -struiken aanplanten…”

Het INBO heeft een eenvoudige Beslishulp voor Beheerders opgesteld. Aan de hand van een aantal vragen over het al dan niet voorkomen van duizendknoop en de evolutie ervan, suggereert de Beslishulp de aangewezen aanpak voor die specifieke situatie.

Op de website Ecopedia staan voorbeelden van bestrijdingsprojecten van duizendknoop, maar ook andere invasieve soorten.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken