Startpagina Paarden

Niemand deed beter dan Niels en Gancia de Muze

De 5* Grand Prix van Knokke Hippique 2018 toonde alweer het dreamteam Niels Bruynseels/Gancia de Muze op zijn best. Terugblik op een wedstrijd van wereldniveau, bij om en bij de 30°C met brio gedragen door zijn deelnemers en zijn organisatoren.

Leestijd : 3 min

Derde editie

Het event Knokke Hippique is met zijn derde editie dit jaar, reeds een vaste waarde die de jumpingsport in ons land alle eer aandoet. Een totaalbeleving met siddersport waar de hoge temperaturen geen vat op hadden!

Niet minder dan 46 combinaties kwamen er aan de start. Minder ervaren ruiters met ervaren paarden (zoals Eve Jobs met Venue d’Fee des Hazalles – SBS – President x Alcatraz) en ervaren ruiters met nog vrij onervaren paarden zoals Europees kampioen Peder Frederikson met Hanson – Hiphop x Iowa) streden er voor een deelname aan de barrage. Barrage die uiteindelijk goed was voor 14 deelnemende combinaties, waaronder 5 Belgen.

Karel Cox zet de toon

De eerste combinatie die zich selecteerde voor de barrage was meteen een Belg. De toon was dus gezet toen Karel Cox en Dublin van Overis (v. Darco x Kashmir Van Schuttershof) in de ring kwamen voor hun beslissende rit. Karel gaf er een lap op en zette meteen - foutloos – een tijd neer (40.84 sec.) die de concurrenten die nog kwamen meteen tot cijferen aanzette.

Ierse combinatie

De Amerikaanse Adriana Sternlight en haar merrie Cristalline (Cristallo I x Caretello B) slaagden erin om deze tijd, ook foutloos, te reduceren tot 40.32 sec. De Ierse combinatie Darragh Kenny/Balou de Reventon (Cornet Obolensky x Continue) kelderden de tijd pas echt met hun foutloze barrage in 39.06 sec. Noch William Withaker met de vechtjas Utamaro d’Ecaussinnes (SBS – Utamaro d’Ecaussinnes x Quidam de Revel) noch Pénélope Leprévost met haar Toulon-zoon Vancouver de Lanlore, noch een andere vertegenwoordiger van de Toulon-dynastie Iq van ’t Steentje, magistraal bestuurd door Wilm Vermeir, slaagden erin enige tijd af te peuteren van de tijd waarmee Darragh Kenny de ‘one to beat’ was. McLain Ward ook niet met zijn Clinton – merrie Clinta, die brokken makend dwars door de eerste hindernis liep maar heel gedisciplineerd en perfect bestuurbaar haar barrage verder sprong.

Supertalent Gancia

Bloedstollend is hier net ondermaats te noemen voor de prestatie die Niels Bruynseels en Gancia de Muze (BWP – Malito de Rêve x Nimmerdor) neergezet hebben in de GP 5* van Knokke Hippique op deze hete zondag in juni 2018. Men moet meer dan een formule 1 – piloot zijn om dergelijk supertalent te sturen. Een supertalent dat ruim voldoet aan de criteria die vereist zijn voor springtopsport, hindernissen en parcoursen op dit hoogste niveau. Inderdaad, een supertalent genaamd Gancia de Muze, die haar ruiter eveneens tweemaal op rij naar een zege sprong in de Grand Prix van Brussel de voorbije jaren.

Wat een mens bekruipt na een dergelijke rit – foutloos en met slechts 38.74 sec. op de teller – kan men alleen maar verwoorden als volgt: ‘warm en koud tegelijkertijd’!

Anticlimax voor Philippaerts

Steve Guerdat en zijn springkanon Bianca (Balou du Rouet x Cardento) werkten hun eveneens foutloze barrage af in 39.95 seconden. Lorenzo de Luca liet Halifax van het Kluizebos (BWP – Heartbreaker x Fétiche du Pas) vechten als een leeuw, maar een leeuw die niet opgewassen was tegen de volleerde mix van kracht en gratie van leeuwin Gancia de Muze.

De grootste anticlimax was voor Nicola Philippaerts en H&M Harley van de Bisschop (BWP – Dulf van de Bisschop x Coronado). Ze raakten niet aan de tijd van Bruynseels, bleven foutloos tot de allerlaatste hindernis die ze reduceerden tot brandhout.

Revelatie Darragh Kenny kreeg de tweede plaats van het podium toegewezen, William Withaker mocht zich als derde opstellen.

Kortom, we houden vast aan onze titel. Niemand deed beter dan Niels Bruynseels en Gancia de Muze. Met een klasse die meer dan respect afdwingt, in de piste en zelfs in de paddock na de wedstrijd. En daarmee is gewoonweg alles gezegd!

Patricia Parrein

Foto: Philip Parrein

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken