Startpagina Economie

Greenyard lanceert terugroepactie voor bevroren groenten uit Hongaarse fabriek

Greenyard roept alle diepvriesgroenten die de voorbije twee jaar geproduceerd werden in zijn fabriek in Baja (Hongarije) terug, zo blijkt uit een mededeling op zijn website. De maatregel werd genomen in het kader van een mogelijke listeriabesmetting. Volgens het bedrijf is mogelijk ook een deel van die diepvriesgroenten op de Belgische markt terechtgekomen, "maar slechts in zeer beperkte mate, minder dan 1 procent", klinkt het woensdagochtend.

Leestijd : 2 min

Concreet betreft de terugroepactie alle diepvriesgroenten die tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018 in Baja werden geproduceerd. Het gaat onder meer om diepgevroren maïs, erwten, bonen, spinazie en zurkel. Het overgrote deel van deze producten waren bestemd voor de Hongaarse markt, luidt het bij Greenyard. Of er ook in de Belgische voedselketen terechtkwamen, wordt nog volop onderzocht.

"Wij zijn in nauw contact met onze klanten en met het federaal voedselagentschap FAVV", zegt Dennis Duinslaeger, bevoegd voor investor relations bij Greenyard. "Het initiatief om deze producten terug te roepen, betekent niet dat deze effectief besmet zijn, maar Greenyard engageert zich om een maximum aan voorzorgsmaatregelen te nemen. Voedselveiligheid is immers Greenyard's hoogste prioriteit", staat in het persbericht. Het type listeriabesmetting kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen indien de diepvriesgroenten niet op de juiste manier worden opgewarmd. Greenyard heeft intussen de productie in Baja stopgezet en voert "een diepgaand onderzoek" van de productielijnen.

Het bedrijf zoekt ook naar alternatieve toeleveringsmogelijkheden voor zijn klanten. "Alle getroffen soorten diepvriesgroenten worden ook op andere plaatsen verwerkt, maar Hongarije was wel een grote bevoorrader", zegt Duinslaeger. Het is niet duidelijk of Belgische klanten geconfronteerd zullen worden met bevoorradingsproblemen. "Daarvoor is het nog te vroeg." Hoeveel de actie het bedrijf gaat kosten, is evenmin duidelijk. De omzet van Greenyard Frozen Hungary bedroeg het voorbije boekjaar 24 miljoen euro.

naar Belga

Lees ook in Economie

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken