Startpagina Akkerbouw

Steunmaatregelen voor landbouwsector in crisis klaar

De federale regering neemt vijf concrete, sociaal-economische maatregelen om de landbouwsector te steunen. Dat meldt bevoegd minister Denis Ducarme (MR) donderdag. Die sector wordt zwaar getroffen door de aanhoudende droogte.

Leestijd : 2 min

Op voorstel van de minister van Landbouw, Denis Ducarme, werden 5 concrete sociaaleconomische maatregelen aangenomen om de getroffen bedrijven te helpen:

Inzake het sociaal statuut van zelfstandigen is er de Mogelijkheid om op eenvoudig verzoek bij het sociale verzekeringsfonds, en dit zonder verhoging (en zonder impact op de uitkeringen) de betaling van hun sociale bijdragen met een jaar uit te stellen, voor het 3de en 4de kwartaal van 2018 et 1ste kwartaal 2019. De dossiers in verband met de vrijstelling van bijdragen met het oog opeen snellere en eenvormige behandeling worden gegroepeerden.

De sector wordt ook erkend als “sector in crisis”, waardoor boeren hun sociale bijdragen eenvoudiger kunnen verlagen.

De minister van de Landbouw Denis Ducarme en de minister van Sociale zaken Maggie De Block hebben twee maatregelen overeengekomen voor de sociale zekerheid van de werknemers:

Inzake de sociale zekerheid voor de werknemers is op eenvoudig verzoek van de werkgever, een afbetalingsplan van de sociale bijdragen RSZ toegankelijk voor de getroffen bedrijven zonder gerechtelijke inning. De aanvraag kan online worden ingediend via een aanvraagformulier beschikbaar op het portaal van de sociale zekerheid. De werkgever zal een antwoord krijgen binnen de 10 werkdagen na zijn aanvraag.

Een gedeeltelijke of volledige vrijstelling van nalatigheidsinteresten in geval van laattijdige betaling van de werkgeversbijdragen is ook mogelijk mits de vorige kwartalen tijdig werden betaald. De aanvraag kan ingediend worden bij de inningsdienst van de RSZ.

Hulp vanuit Crelan

Crelan gaat land- en tuinbouwers de kans geven de afbetaling van hun krediet uit te stellen, als gevolg van de aanhoudende droogte. Getroffen boeren kunnen daarnaast uitstel vragen voor de betaling van hun sociale bijdragen.

"We wilden een sterk signaal geven bij de opening van de landbouwbeurs", zegt ceo Philippe Voisin donderdag op de landbouwbeurs in Libramont. "Landbouwers kunnen hun aflossing tot een jaar uitstellen. Daarmee willen we de druk op de liquiditeit van hun onderneming verlichten."

Getroffen boeren kunnen via hun sociaal secretariaat ook een vervangingsinkomen aanvragen, waardoor ze ook kans maken op een verhoogde kinderbijslag. Daarnaast kunnen ze tot acht kwartalen vrijstelling van sociale bijdragen vragen. Wanneer een serre meer dan drie maanden uit productie is, kunnen ze een vrijstelling van onroerende voorheffing vragen.

Crelan krijgt naar eigen zeggen desalniettemin positieve signalen van de sector. "Die tonen dat de land- en tuinbouwers geloven in hun toekomst." Crelan ziet veel investeringen, met een stijgende productie in Vlaanderen en Wallonië tot gevolg.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken