Startpagina Akkerbouw

Vlaamse regering laat marktstudie uitvoeren naar weersverzekering voor landbouwers

De Vlaamse regering gaat na of er binnen de verzekeringssector interesse is om landbouwers een "brede weersverzekering" aan te bieden, die schade door extreme weersomstandigheden zou vergoeden. Dat zei minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement.

Leestijd : 2 min

In de commissie Landbouw ondervroegen zowat alle partijen woensdag de minister over de schade aan landbouwgewassen door de droogte van afgelopen zomer. De kans is groot dat die droogte als landbouwramp zal worden erkend. Het KMI heeft immers al bevestigd dat de droogte in alle 308 steden en gemeenten een uitzonderlijk karakter had. Maar voor de erkenning is nog een volledige inventarisatie van de schade nodig en de gemeenten hebben nog tot 30 september de tijd om alle gegevens over te maken. Pas daarna kan de Vlaamse regering een beslissing nemen.

Tegen hagelschade kunnen landbouwers zich al zelf verzekeren. Alle partijen in het Vlaams Parlement zijn echter voorstander van een brede weersverzekering. Die bestaat overigens in heel wat Europese landen. Minister Schauvliege is zelf ook voor. Ze zegt dat ze in samenspraak met minister-president Geert Bourgeois een markstudie laat uitvoeren.

N-VA-parlementslid Jelle Engelbosch zegt dat minister Schauvliege talmt. "We kunnen niet langer blijven treuzelen met nog maar eens een studie, nog maar eens onderzoek. Maak er potverdorie werk van. U hebt begin dit jaar zelf gezegd dat u hoopte dat er nog dit jaar een komt", klonk het.

Minister Schauvliege spreekt dat tegen en benadrukt dat ze de verzekering echt wil. Landen waar zo'n verzekering bestaat, zijn doorgaans groter, zei ze. Haar partijgenoot Bart Dochy waarschuwde wel voor het scheppen van "valse verwachtingen". "Als men vandaag een brede weersverzekering zou hebben, zou het geld dat wordt geïnd via de premies die iedere landbouwer dan moet betalen gewoon onder elkaar worden verdeeld".

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken