Startpagina Akkerbouw

Roundup-proces moet waarschijnlijk worden overgedaan

Chemiereus Bayer krijgt waarschijnlijk een herkansing in de zaak over een schadevergoeding van 289 miljoen dollar aan een man die kanker had gekregen van onkruidverdelger Roundup. Een rechter in San Francisco overweegt om de zaak opnieuw te laten behandelen omdat de tot dusver aangedragen bewijzen niet zouden volstaan. Het gaat om een voorlopige beslissing, die nog niet definitief is.

Leestijd : 1 min

Het bewuste middel Roundup komt van Monsanto, dat intussen is overgenomen door Bayer. Een voormalige conciërge in de Verenigde Staten stelde dat hij terminaal ziek was geworden door het gebruik van de onkruidverdelger. Een Amerikaanse jury oordeelde vervolgens dat Monsanto flink in de buidel moest tasten. Bayer verklaarde onlangs meer dialoog te zoeken met de maatschappij, maar ook dat de juridische strijd wordt voortgezet daar waar de wetenschap is genegeerd.

Maar Monsanto zelf, en ook Bayer, blijven volhouden dat Roundup veilig is. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat het proces zou worden overgedaan. Bayer, dat ook een Amerikaanse notering heeft, ging woensdag flink omhoog op de beurs in New York. De kwestie is belangrijk voor het bedrijf omdat ze ook gevolgen kan hebben voor vele andere claims. In de VS alleen al beweren 8.700 mensen dat ze ziek zijn geworden door het gebruik van de onkruidverdelger op basis van glyfosaat.

BELGA-Landbouwleven

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken