Startpagina Economie

Südzucker worstelt met lage suikerprijs en kleinere bietenoogst

Südzucker, de Duitse moedermaatschappij van Tiense Suikerraffinaderij, heeft haar winst het afgelopen kwartaal bijna zien halveren tot €62 miljoen. De oorzaak ligt in de lage suikerprijs en de moeilijke markt voor bio-ethanol. De aan aandeelhouders toewijsbare winst daalde meet dan 80% tot €9 miljoen. Het bedrijf verwacht voorlopig nog geen beterschap.

Leestijd : 2 min

Het nieuws volgt op een jaar waarin veel kritiek werd geleverd op de prijs die Südzucker in België betaalde in het eerste productiejaar zonder suikerquotum. In juli werd de definitief vastgestelde totaalprijs voor de contractbieten €23,62 euro per ton bekendgemaakt, aan 17% suikergehalte en pulpvergoeding inbegrepen. De prijs is gebaseerd op de verkoopprijs van de fabrieken in Duitsland, België, Frankrijk en Polen.

Südzucker is deels coöperatie en deels beursgenoteerd. De telerscoöperatie Süddeutsche Zuckerrübenverwertungs-Genossenschaft eG heeft 56% van de aandelen en dus de controle in handen. Leveranciers van de Tiense Suikerraffinaderij kunnen geen lid worden, tot frustratie van veel telers. Een deel van de bietenplanters in België heeft zich geschaard achter een initiatief tot een nieuwe fabriek in Seneffe, die in 2021 operationeel moet zijn.

De omzet van Südzucker steeg nog wel heel lichtjes tot €1,7 miljard. Erg verrassend zijn de cijfers niet. Het bedrijf verlaagde in september haar prognoses voor het gebroken boekjaar, dat loopt tot eind februari 2019. Südzucker verwacht nu €6,6 miljard tot €6,9 miljard en een operationele winst van €25 tot €125 miljoen.

Het bedrijf uit Mannheim heeft te maken met een zwakke suikermarkt. De wereldvoedselorganisatie FAO becijferde onlangs dat de internationale suikerprijs in augustus 43% onder het niveau van vorig jaar ligt. De prijs wordt bepaalt door de wereldmarkt, waar Brazilië, Thailand en India grote spelers zijn. Daar komt een tweede probleem bij: door droogte zal de oogst van suikerbieten in Europa vermoedelijk tegenvallen.

De bietencampagne is eind augustus aangevangen en Südzucker verwacht dat de opbrengst lager zal zijn dan gemiddeld.

Diversificatie

Südzucker zette jaren geleden al diversificatie van activiteiten in, om te voorkomen dat het te afhankelijk wordt van suiker alleen. De Nederlanders combineren suiker met onder meer aardappelverwerking (Aviko), het produceren van inuline en oligofructose uit cichorei voor toepassing in gezonde voedingsmiddelen, de bewerking van groente en fruit en het produceren van natte voeders.

Südzucker maakt bio-ethanol, al is de productie hiervan ondergebracht bij de apart beursgenoteerde dochteronderneming CropEnergies. Daarnaast maakt de Oostenrijkse dochteronderneming Agrana fruitconcentraten en zetmeel. Een specialiteitendivisie maakt dan weer ingrediënten voor voeding en veevoer. De Duitsers hebben ook een stevig belang van 35% in het Britse suikerhandelshuis ED&F Man.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken