Startpagina Paarden

Barcelona viert Belgische driekleur

Onze jumpingruiters spoelden de kater van de Wereldruiterspelen in Tryon vorige maand door in Barcelona (5-7 oktober) met een knallende zege in de meest prestigieuze landenprijs ter wereld!

Leestijd : 3 min

Terwijl de opera ‘Barcelona’ in de media als eerbetoon fungeerde voor de overleden sopraan Montserrat Caballé, maakten onze jumpingruiters zich in de veel bezongen en bezochte Spaanse stad op, voor de start van de finale van de Longines FEI Nations Cup 2018. Na een 3e plaats ex-aequo voor België in de kwalificatie op vrijdag, zat de motivatie er dik in voor Niels Bruyseels/Gancia de Muze ((BWP – Malito de Rêve x Nimmerdor) en Nicola Philippaerts/H&M Harley van de Bisschop (BWP – Dulf van de Bisschop x Coronado), die beiden foutloos bleven, alsook voor Pieter Devos en Claire Z (Zangersheide – Clearway x Coronado) met slechts 4 strafpunten en een idem resultaat voor Jos Verlooy/Caracas (Casall Ask x Colman). Was de zege voor ons land in 2015 voor herhaling vatbaar?

Viermaal ja

Niels Bruyseels en Gancia de Muze traden als eerste combinatie aan voor België in de finale rit op zondag. Meteen goed voor een tweede nulronde. Niels: “Zelf had ik niet echt een plan voor ogen, maar ik beschik wel over een speciaal paard, eentje met heel veel temperament. Dus ja, samen hebben we altijd wel ergens een ongewoon plan in petto”, was het olijk commentaar van de ruiter na zijn zoveelste wapenfeit met de briljante merrie.

Niels Bruynseels en de onnavolgbare Gancia de Muze, merrie met een temperament.
Niels Bruynseels en de onnavolgbare Gancia de Muze, merrie met een temperament. - © FEI/Jim Hollander

Pieter Devos en Jos Verlooy kregen elk 12 strafpunten na hun finaal parcours. De laatste Belg die aantrad was Nicola Philippaerts, een combinatie die het verschil nog kon maken. En dat ook deed met een foutloze en bovendien snelle rit.

Met een totaal van 12 strafpunten en een totale tijd van 228.40 wonnen onze ruiters de gegeerde Nations Cup 2018. De Belgen waren bovendien de enigen met twee nulrondes in de finale.

Niels, Pieter en Nicola trakteren chef d'équipe Peter Weinberg op c hampagne.
Niels, Pieter en Nicola trakteren chef d'équipe Peter Weinberg op c hampagne. - © FEI/Jim Hollander

Chef d’équipe Peter Weinberg: “We noemen onszelf het Never Give Up Team, want we hadden op een gegeven ogenblik 12 strafpunten en toch bleven we vechten tot de laatste ruiter”.

BWP-paarden maken het verschil

Op Ierland na - derde in Barcelona - had elk van de acht landenteams in deze Nations Cup één of meer Belgische paarden in dienst. De BWP - paarden blonken daarbij uit met acht vertegenwoordigers.

Na Gancia de Muze en H&M Harley van de Bisschop waren dat For Joy van ’t Zorgvliet (For Pleasure x Heartbreaker), beste prestatie met Kevin Staut voor de Franse ploeg, die de tweede plaats van het podium inpalmde. Eros (Querlybet Hero x Forever) was de tweede BWP’er onder Franse vlag. Italië eindigde op de vierde plaats en kon rekenen op Ensor de Litrange LXII (Nabab de Rêve x Mister Blue). In de Nederlandse ploeg leverde wereldpaard Emerald (Diamant de Semilly x Carthago) zijn bijdrage aan de 5e plaats van onze Noorderburen. Voor Zweden was dat Ida van de Bisschop (Kashmir van Schuttershof x Papillon Rouge) en voor Zwitserland Inonstop van ’t Voorhof (Nonstop x Fortuin Z).

De fokkerij van de Bisschop (Tom De Craene) viel hier terdege op. Zangersheide had twee paarden in deze Nations Cup, waaronder Claire Z (Clearway x Coronado) bij de winnende Belgische ploeg en Sterrehof’s Cayetano Z (Caretano Z x Cor de la Bryère) bij de Oostenrijkse delegatie, die trouwens de kwalificatieproef won.

Studbook SBS had Clouzot de Lassus (Ugano Sitte x Tenor Manciais) als vertegenwoordiger bij de Zwitserse ploeg.

Patricia Parrein - Borgenon

Quotes met dank aan Louise Parkes

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken