Startpagina Actueel

"Foodsavers" moet 100 ton voedseloverschotten recupereren en herverdelen in Gent

In Gent startten het stadsbestuur en OCMW een logistiek platform dat op jaarbasis tot 100 ton voedseloverschotten uit de Gentse regio moet recupereren en herverdelen. Dat melden schepen van Milieu, Klimaat en Energie Tine Heyse (Groen) en OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a).

Leestijd : 1 min

De overschotten zullen hoofdzakelijk afkomstig zijn van de REO-veiling in Roeselare en zes filialen van drie grote supermarktketens in Gent. Op termijn worden dat een twintigtal aanbieders. "Tijdens de eerste zes dagen werd alvast zo'n twee ton voedseloverschotten herverdeeld", zeggen Heyse en Coddens. "Meer dan 500 verschillende producten werden daarbij verdeeld naar meer dan twintig sociale organisaties in Gent."

De voedseloverschotten worden verzameld in een platform dat opgericht werd binnen de Leerwerkplekken van het OCMW. Van daaruit worden ze ook gekoeld geleverd aan sociale organisaties.

"Foodsavers" is er niet alleen om de klimaatimpact van het Gentse voedselsysteem te verminderen. Het is tegelijkertijd een sociaal tewerkstellingsproject, want tijdens het eerste jaar worden een tiental mensen opgeleid tot logistiek medewerker, een knelpuntberoep.

Met de voedselstrategie Gent en Garde zet de stad al verschillende jaren in op een verduurzaming van het Gentse voedselsysteem. In 2015 bijvoorbeeld al werd het restorestje (doggybag) gelanceerd, dat al in meer dan honderd horecazaken gebruikt wordt.

Belga

Lees ook in Actueel

Meeste maatregelen tegen vogelgriep opgeheven

Veeteelt Het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels blijft dalen. De afgelopen maanden zijn geen uitbraken meer vastgesteld. “Bepaalde maatregelen kunnen dan ook opnieuw worden opgeheven”, meldt minister van Landbouw David Clarinval (MR).
Meer artikelen bekijken