Startpagina Economie

Rusland importeert weer Braziliaans varkens- en rundvlees

Rusland staat de import van Braziliaans rundvlees en varkensvlees uit negen slachterijen opnieuw toe. Daarmee komt een einde aan een 11 maanden durende importstop. In december 2017 stelde de Russische voedselveiligheidswaakhond Rosselkhoznadzor tijdelijke beperkingen in op Braziliaanse varkensvlees- en rundvleesproducten.

Leestijd : 1 min

De beperkingen waren gevolg van de vondst van ractopamine in bepaalde Braziliaanse zendingen. Ractopamine is een voeradditief dat in Rusland en overigens ook de EU verboden is maar dat in Brazilië wordt gebruikt. Ractopamine stimuleert de groei van dieren en drukt tegelijkertijd de voerinname om die groei te bereiken.

De beperkingen hakten er in Brazilië stevig in. Rusland was lange tijd goed voor circa 40% van de Braziliaanse export van varkensvlees. Voor de export van Braziliaans rundvlees was Rusland relatief minder belangrijk. De Braziliaanse belangenbehartiger van de vleesindustrie ABPA, denkt dat het besluit de varkensvleesexport met 20.000 ton kan stimuleren.

Het is nog onduidelijk of in de nabije toekomst nog meer Braziliaanse slachterijen een vergunning krijgen om naar Rusland te exporteren. Brazilië werd vorig jaar opgeschrikt door een groot schandaal waarbij inspecteurs die slachterijen controleren, bleken te zijn omgekocht.

Voor de EU blijft de Russische markt zo goed als gesloten. De Brazilianen lopen dus Nu de Brazilianen weer terug op de markt zijn, zal het voor leveranciers uit de EU wanneer de grens weer opengaat lastiger zijn marktaandeel te winnen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken