Startpagina Economie

Tegemoetkomingsaanvraag erkende landbouwramp indienen kan tot 28 februari

Het Besluit van de Vlaamse Regering om de uitzonderlijke droogte in afgelopen te erkennen als landbouwramp, is op 7 november 2018 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Landbouwers kunnen dus nu hun tegemoetkomingsaanvraag indienen. De uiterste indieningsdatum is 28 februari 2019. Dat meldt het Departement Landbouw en Visserij.

Leestijd : 2 min

Nu het Besluit is gepubliceerd, kunnen landbouwers een tegemoetkomingsaanvraag indienen voor de geleden schade, die is vastgesteld door de gemeentelijke schattingscommissies. Aanvragen die later van 28 februari worden ingediend, worden niet meer aanvaard. Een tegemoetkomingsaanvraag zal, indien ze volledig en coherent is, in de mate van het mogelijke in volgorde van ontvangst worden behandeld.

De aanvraag mag enkel schriftelijk ingediend worden door middel van een formulier op de website van het Departement Landbouw en Visserij: www.vlaanderen.be/landbouw. Het is te vinden onder de rubriek “bedrijfsvoering”, dan doorklikken naar “landbouwrampen” en vervolgens “droogte 2018”. De tegemoetkomingsaanvraag (formulier D) moet ingediend worden bij de provinciale buitendienst van het Departement Landbouw en Visserij waar de bedrijfszetel is gevestigd.

Een tegemoetkomingsaanvraag moet volledig ingevuld worden en, indien van toepassing, vergezeld zijn van de nodige bijlagen, zoals een verzekeringsattest afgeleverd door een verzekeraar of door een producentenorganisatie. Indien de schade werd vastgesteld door een onafhankelijk expert, moet bij de tegemoetkomingsaanvraag ook het deskundig verslag en de eventuele ereloonnota worden toegevoegd.

Processen verbaal

De processen-verbaal die opgemaakt zijn door de schattingscommissies, zullen rechtstreeks opgevraagd worden bij de gemeenten. De processen-verbaal of deskundige verslagen van de eerste schadevaststellingen met betrekking tot de droogte 2018 die werden opgesteld na 30 september 2018, kunnen niet gebruikt worden voor een tegemoetkomingsaanvraag, omdat het oorzakelijk verband tussen de weersomstandigheden en de schade niet meer objectief en eenduidig kan vastgesteld worden.

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken