Startpagina Economie

Droogte-overleg bezorgt minister Schauvliege Actieplan Water

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft donderdag bij het groentenverwerkend bedrijf Ardo in Ardooie een Actieplan Water voor land- en tuinbouw ontvangen door de leden van het droogte-overleg. Dat zijn onder meer leden van het Departement Landbouw en Visserij, de Vlaamse Milieumaatschappij, kenniscentra, bedrijven en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek. De minister belooft het actieplan op te nemen tijdens de opmaak van haar droogte- en waterplan.

Leestijd : 2 min

De zomer van 2018 was opnieuw eentje die gekenmerkt werd door grote, zelfs extreme droogte. Op 26 oktober is de droogte erkend als ramp en naar schatting zullen 12.000 landbouwers een dossier indienen. Na de droogte van vorig jaar kreeg het Departement Landbouw en Visserij de opdracht om een structureel overleg aan te gaan met alle betrokken partners en acties op touw te zetten. Die zijn er nu en omvatten vijf actiedomeinen. De eerste aanbeveling is het in kaart brengen van de alternatieve waterbronnen. De tweede en derde actiedomeinen focussen op de optimalisatie van het regelgevend kader, de beleidsplannen en instrumenten, en het stimuleren van landbouwers.

Als laatste actiedomeinen zijn er de kennisontwikkeling en stimulering van praktijkgericht onderzoek en de verdere bewustmaking van land- en tuinbouwers. En ook het overleg blijft. "De waterproblematiek zal niet meer verdwijnen. Ook nu is de structurele watervoorraad nog niet aangevuld en moeten we een heel natte winter krijgen", aldus minister Schauvliege. "Vlaanderen heeft geen traditie als het gaat om beregenen en irrigatie. We moeten dus goed voorbereid zijn en pro-actief denken over beregening. Er is ook een droogtecommissie met een crisisdraaibroek om het niet-prioritaire waterverbruik aan banden te leggen." "Maar dat is op korte termijn. We moeten ook nadenken op lange termijn en over structurele maatregelen die de waterweerbaarheid verhogen", zegt de minister voorts. "Dit plan is alvast een hulpmiddel voor een globaal Droogte- en Waterplan dat begin volgend jaar afgewerkt zal zijn."

BELGA

Lees ook in Economie

Verankering van prijstunnels en uitbreiding lijst oneerlijke handelspraktijken

Economie De ministerraad heeft vrijdag 3 mei het licht op groen gezet voor het principe van de "prijstunnels" tegen forse prijsschommelingen in de sector van de agrovoeding. Dat houdt in dat het Prijzenobservatorium voortaan alarm slaat indien de prijzen de drempelwaarden overschrijden, waarop de sector moet samenkomen om een oplossing uit te dokteren.
Meer artikelen bekijken