Startpagina Economie

Nieuw ammoniaksysteem wordt nog dit jaar in Europa gelanceerd

Akkerbouwers zijn er volop mee bezig; welke installatie met natuurlijke koudemiddelen kan ik het beste kiezen en past het beste bij mijn bedrijf. En welk natuurlijk koudemiddel kan ik het beste kiezen? Ammoniak, propaan, CO2 of isobutaan wellicht? Van Andel Bio uit Zeewolde (NL) koos in 2016 voor een CO2 DX systeem voor het bewaren van de rode bieten.

Leestijd : 6 min

Omdat alle uitfaseringstermijnen voor synthetische koudemiddelen (zie kader bij dit artikel) razendsnel op de sector afkomen zijn Europese akkerbouwbedrijven volop bezig om om te schakelen naar andere systemen. De alternatieven die momenteel voorhanden zijn, zijn systemen met ammoniak, propaan, CO2 of isobutaan. Dit zijn in veel gevallen aantrekkelijke alternatieven en ze worden door de Europese overheid ook financieel gestimuleerd.

"Ammoniak is daarbij het koudemiddel dat eigenlijk nooit is weggeweest en ook het oudste koudemiddel," zegt Marcel Bennink, senior projectleider bij ENGIE Refrigeration uit Emmeloord. "CO2 is momenteel ook een middel dat erg veel gebruikt wordt. Nadeel van propaan is dat het erg ontploffings- en brandgevaarlijk is."

CO2 heeft voordelen

Akkerbouwbedrijf Van Andel Bio uit Zeewolde koos in 2016 voor het bewaren van de rode bieten op het bedrijf voor een CO2 DX installatie. "Reden is dat we onze producten op een duurzame manier willen bewaren met een natuurlijk koudemiddel in plaats van een chemisch koudemiddel waardoor we tevens een installatie hebben voor de toekomst. Ook belangrijk voor de continuïteit van je bedrijf natuurlijk. Verder zijn er in Nederland fiscale regelingen die het mogelijk maken dat een CO2 DX installatie niet duurder hoeft te zijn dan een bewaring met chemisch koudemiddel. Daarnaast zijn er geen extra kosten bij de nieuwbouw van de schuur met een CO2 DX systeem. Verder zijn er ook lagere veiligheidseisen."

Bij Van Andel Bio staat de CO2 koelinstallatie buiten in een weersbestendige unit.
Bij Van Andel Bio staat de CO2 koelinstallatie buiten in een weersbestendige unit. - DVD

Voorheen koelde Van Andel de rode bieten overigens niet, maar bewaarde ze gewoon in een bietenopslag en ventileerde met buitenlucht. Nadeel hiervan was echter dat hij hierbij afhankelijk was van de buitenlucht temperatuur. Van Andel: "Met de nieuwe CO2 DX installatie kan hij de temperatuur zelf regelen en hopelijk het product ook beter en eventueel langer bewaren.”

Ander voordeel van de CO2 DX installatie is dat de componenten van dit systeem goedkoper zijn dan bij een systeem met ammoniak. Enige nadeel van een CO2 DX installatie is dat het rendement bij hoge buitenluchttemperaturen helaas minder wordt. Toch is dit voor mij niet zo'n heel groot probleem, want de rode bieten zijn al ingekoeld en worden van de herfst tot het voorjaar bewaard." Voor de installatie van het CO2 DX systeem heeft Van Andel bij de nieuwbouw vrijwel niets aan het gebouw hoeven aanpassen vergeleken met traditioneel.

“Het enige was een installatie met verdampers in de opslag ophangen aan de zolder. Verder leidingen voor het koelwater door de muur en buiten is een CO2 koelinstallatie geplaatst in een weerbestendige unit.” Uiteraard is de koelcel wel zeer goed geïsoleerd (Rc-waarde >5 m2k/W). Een CO2 DX installatie is een gesloten systeem, er gaat dus geen CO2 verloren. Het gaat overigens wel om een hoogwaardige soort CO2. De variant voor deze installatie bevat heel weinig vocht zodat geen ijsvorming optreedt binnen de installatie.

Naast het feit dat alle uitfaseringstermijnen voor synthetische middelen er aan zitten te komen stapt Van Andel ook over op installaties voor natuurlij ke koudemiddele n en duurzame droog- en conditioneringsinstalla ties omdat het bedrijf biologisch is. "Dat is de reden dat wij duurzaamheid door willen voeren in werkelijk alle onderdelen van ons akkerbouwbedrijf. Daarbij is het zo dat de Nederlandse overheid ons ook nog een fiscaal voordeel geeft waardoor deze duurzame systemen ongeveer net zo duur worden als de systemen voor synthetische koudemiddelen."

De koeldroogunits van een condensdroogsysteem in een uienbewaring.
De koeldroogunits van een condensdroogsysteem in een uienbewaring. - ENGIE

Installaties steeds goedkoper

Van Andel Bio had ook voor een ammoniakinstallatie kunnen kiezen. Dan was het akkerbouwbedrijf echter anderhalf keer zo duur uit geweest. Verklaring is onder meer omdat je bij een ammoniakinstallatie geen koper kunt gebruiken. Verder moet je bij een ammoniakinstallatie meer veiligheidsonderdelen inbouwen, wat meer kost. Onder meer moet voorkomen worden dat er ammoniak ontsnapt uit het systeem. Wel is het zo dat de fabrikanten van installaties voor natuurlijke koelmiddelen steeds meer naar de productie van gestandaardiseerde ammoniakinstallaties gaan.

Bennink: "Dus installaties die we niet meer per project hoeven te ontwikkelen. Zodoende zullen deze systemen de komende tijd steeds goedkoper worden. Onze eigen gestandaardiseerde ammoniakinstallaties van ENGIE zullen eind dit jaar klaar zijn en op de markt komen." Waarbij je dan ook nog eens moet bedenken dat ammoniak zo'n vijf euro per kilogram kost en synthetische koudemiddelen gemiddeld zo'n honderd euro per kilogram.

Aan de andere kant is er, voor het drogen van bepaalde akkerbouwgewassen zoals uien, aardappels en bloembollen ook een nieuw duurzaam systeem op de markt, namelijk condensdrogen. Deze installaties zijn puur voor het drogen en geconditioneerd bewaren van gewassen zonder kwaliteitsverlies. Voorheen gebeurde het drogen van uien meestal of op een natuurlijke manier door ze droog te blazen met buitenlucht of, als het nat, vochtig weer bleef, met opgewarmde lucht door middel van propaan gaskachels. Nadeel van het drogen met propaan gaskachels is dat je gaskosten hebt en dat er water vrijkomt bij het verbrandingsproces). Met een condensdroogsysteem kun je duurzaam en tweemaal zo snel drogen, met 80 procent minder energiekosten. Een bijkomend voordeel is dat de uien nagedroogd kunnen worden bij een lagere temperatuur.

Van Andel: 'Voordeel van mijn CO2 DX installatie is dat ik het zwaartepunt van het koelen c.q. conditioneren op de momenten kan leggen dat de zon schijnt.’
Van Andel: 'Voordeel van mijn CO2 DX installatie is dat ik het zwaartepunt van het koelen c.q. conditioneren op de momenten kan leggen dat de zon schijnt.’ - DVD

Het is hierdoor niet nodig om de uien een lange periode op een hoge temperatuur van 20°C te houden, waardoor de bewaarbaarheid minder wordt. Hoeveel kWh je per jaar nodig hebt bij een condensdroogsysteem is afhankelijk van de hoeveelheid product. Bij een condensdroogsysteem droog je het product zonder dat er buitenlucht en propaangas nodig zijn. Bennink: “De aanpassingen aan het gebouw zijn niet meer dan bij een conventionele koelinstallatie. Een bijkomend voordeel is dat de luiken, waarmee de buitenlucht bij een conventioneel systeem naar binnen en naar buiten wordt gebracht, kunnen komen te vervallen waardoor de bouw zelfs nog goedkoper is en er minder geluidsemissie naar de omgeving is.” Ook andere installaties voor natuurlijke koudemiddelen, zoals CO2 DX installaties, stellen naast wat leidingen door de muren na en het installeren van de benodigde installaties geen extra eisen aan de gebouwen dan installaties met chemische koudemiddelen. Veel extra kosten wat dat betreft, zijn er dus niet.

Ook in Belgi ë

Volgens Bennink zou je in principe ook een condensdrooginstallatie kunnen installeren in combinatie met een CO2 DX installatie. “Maar dat heeft niet mijn voorkeur, want als je uien dan op 30° Celsius wilt drogen krijg je een hele hoge druk in het systeem. Voor condensdrogen is ammoniak echter het perfecte systeem. Waarbij je met ammoniak nog veel beter kunt sturen qua drogen. Je kunt dan denken aan gewassen als uien en aardappels.”

De installatiespecialist voor natuurlijke koelmiddelen verwacht dat condensdrogen ook een vlucht zal nemen in België. Een van de belangrijkste redenen daarbij is dat je niet afhankelijk bent van het weer. Volgens Bennink is het ene soort systeem niet beter dan het andere, maar moeten akkerbouwers vooral kijken welk systeem het beste past bij het product dat je bewaart.

Van Andel Bio draait nu twee jaar met het CO2 DX systeem en is er zeer tevreden over. Van Andel: “Ik kan al mijn rode bieten nu perfect geconditioneerd bewaren op eenzelfde temperatuur en met een stabiele luchtvochtigheid. Groot voordeel is dat ik in het voorjaar een aantal weken langer door kan leveren.”

De akkerbouwer heeft geen omkijken naar de CO2 DX installatie omdat hij koos voor een onderhoudscontract bij de leverancier ENGIE. De minimale onderhoudsplicht voor installaties met natuurlijke koudemiddelen is op basis van EU-wetgeving één keer per jaar. Voor synthetische koudemiddelen is dit minimaal vier keer per jaar. Van Andel: “Dus het scheelt mij nog servicekosten ook, een installatie met natuurlijke koudemiddelen.”

Een condensdrooginstallatie is nauwkeurig in te stellen, evt. met voorafgeprogrammeerde bewaarregimes.
Een condensdrooginstallatie is nauwkeurig in te stellen, evt. met voorafgeprogrammeerde bewaarregimes. - ENGIE

Zwaartepunt van koelen

Om zo veel mogelijk energie-neutraal te kunnen zijn heeft Van Andel inmiddels 1400 zonnepanelen op de daken van zijn opslag liggen. Daarmee dekt hij inmiddels 100 procent van zijn elektriciteitsbehoefte af. De hoeveelheid kWh die hij jaarlijks nodig heeft voor de CO2 DX installatie is afhankelijk van de hoeveelheid product die hij bewaart. "Nadeel van mechanische ventilatie met de buitenlucht was altijd dat je dan vaak 's nachts moest ventileren, juist op het moment dat de zon niet schijnt. Met mijn CO2 DX installatie kan ik het zwaartepunt van het koelen c.q. conditioneren juist op de momenten leggen dat de zon veel schijnt." Bennink vindt het wel bijzonder dat na al die jaren de sector eigenlijk weer terug is bij af. "Wat het koelen van producten betreft begon het namelijk allemaal in het begin van de 20e eeuw met ammoniak," glimlacht hij.

DVD

Lees ook in Economie

Europese melkaanvoer komt moeilijk op gang in 2024

Economie De slechte weersverwachtingen doen momenteel niet veel goeds vermoeden voor de Europese melkproductie. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 17 april met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.
Meer artikelen bekijken