Startpagina Economie

Bayer in beroep tegen schadevergoeding vanwege glyfosaat

De Duitse chemiereus Bayer gaat in beroep tegen de veroordeling van Monsanto tot het betalen van een schadevergoeding van €78,5 miljoen. Het bedrijf werd in augustus veroordeeld omdat het niet gewaarschuwd had voor het gevaar van onkruidverdelger Roundup (glyfosaat), die de oorzaak zou zijn van de kanker van een Amerikaanse tuinier.

Leestijd : 1 min

Op 10 augustus werd Monsanto -dat intussen is overgenomen door het Duitse Bayer- veroordeeld tot het betalen van $289 miljoen. Monsanto bleef echter volhouden dat de onkruidverdelger veilig is en vroeg aan de rechter een nieuw proces. In een nieuw vonnis in oktober werd de veroordeling bevestigd, maar werd de schadevergoeding fors verlaagd, tot €78,5 miljoen. De rechter weigerde wel om een nieuw proces in te richten. "We blijven er vertrouwen in hebben dat de schadevergoeding en de verminderde schadevergoeding die werden toegekend, niet in overeenstemming zijn met de geleverde bewijzen of de wetgeving", aldus een woordvoerder van Bayer.

Het bedrijf diende woensdag een aanvraag tot beroep in bij de rechtbank van Californië. Wel noemt het bedrijf de vermindering van de schadevergoeding een goede zaak. In de VS lopen een hele reeks veroordelingen tegen Bayer vanwege de controversiële onkruidverdelger. Eind oktober waren volgens CEO Werner Baumann al 9.300 klachten tegen het bedrijf ingediend. Bayer laat nog weten volgende maand rapporten "samenvattingen van studies over de veiligheid van glyfosaat" te willen publiceren op een transparant onlineplatform. In 2015 kreeg het product van de Wereldgezondheidsorganisatie de stempel van "mogelijk kankerverwekkend".

BELGA

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken