Startpagina Economie

Bayer legt eigen veiligheidsstudies naar glyfosaat op tafel

Bayer zal weldra samenvattingen van zijn veiligheidsstudies over glyfosaat publiceren. De mededeling volgt een jaar na de lancering van het speciale online transparantieplatform. Glyfosaat is een zeer populaire herbicide, die onder vuur kwam omdat het kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf ontkent dat deze conclusie op deugdelijke wetenschappelijke gronden is gebaseerd.

Leestijd : 2 min

"Het engagement inzake transparantie dat we vorig jaar zijn aangegaan, blijft heel erg belangrijk voor ons," stelt topman Liam Condon in een verklaring. "We erkennen dat mensen over de hele wereld meer informatie willen rond glyfosaat, en we bieden graag toegang tot onze veiligheidsstudies over glyfosaat op ons transparantieplatform. Op minder dan een jaar tijd is dit platform de nieuwe norm geworden op het vlak van transparantie in onze sector. Het is onze vaste wil om dit ook in de toekomst te gebruiken om op wetenschap gebaseerde informatie te delen met het publiek."

Met het platform wil Bayer aantonen hoe transparantie rond veiligheidsstudies over gewasbescherming kan helpen om op te komen voor de wetenschap. Volgens Bayer is er geen wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat bij normaal gebruik tot een verhoogde kans op kanker leidt. Tegelijk wil het bedrijf het veilige gebruik van zijn producten te stimuleren, met respect voor vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Dit initiatief is onlangs erkend als "Best Public Outreach Program" op de Agrow Awards 2018 voor beste communicatie over de voordelen van agrochemische of agbiotech-producten.

Op 7 december 2018 worden de samenvattingen van de veiligheidsstudies over glyfosaat beschikbaar gesteld. Volgend jaar stelt Bayer ook zijn onderliggendeveiligheidsstudieverslagen ter beschikking. Dit zijn de studies die werden ingediend voor de procedure van hernieuwing van de actieve stof en die leidden tot het Europese besluit in december 2017.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken