Startpagina Paarden

Men kent zijn ziel aan de hand van zijn daden

Bovenstaand citaat van de Middeleeuwse filosoof Thomas van Aquino, was zelden zo toepasselijk in een context gewijd aan paarden en aan de mensen die hen omringen. Onder de bezielende leiding van wijlen Eric Wauters vocht Jumping Mechelen zich een weg naar het hart van elke paardenliefhebber, van “Heer tot Boer.” Een weg, die bijna vier decennia later, nog steeds geen gps nodig heeft.

Leestijd : 5 min

Van woensdag 26 tot en met zondag 30 december staat de Nekkerhal alweer heel wat paardengeweld te wachten. Inderdaad, de edele viervoeter vult er alle uren van de dag met een programma dat elk jaar nog aan veelzijdigheid wint.

Want jawel, de organisatie van Jumping Mechelen deint altijd vooruit in de drie basisgangen van het paard. Vlaanderens Kerstjumping is er voor klein en groot publiek, voor de piepjonge amateur over de aankomende talenten, tot de topruiters die kunnen bogen op een sterrenstatus. De paardensport heeft dan ook heel wat rolmodellen en ze sieren hun sport meer dan ooit. Hun accumulatie van kennis en aanpak veroorzaakt immers een indigestie van hippische bevlogenheid bij het Mechelse publiek. De sfeer is tastbaar en uniek te noemen. En dit is dan nog op zijn zachtst uitgedrukt!

Landbouwleven loodst u graag door de grote lijnen van de vijfdaagse in beide pistes van de Nekkerhal.

Woensdag 26 december

Traditie is aan de orde op tweede Kerst in de Nekkerhal! De Jumping Mechelen Kids Day staat immers als een huis. Twee sessies gaan er door in piste A waar de aftrap gegeven wordt door het stijlrijden voor pony’s KBC Gouden Teugel.

Vanaf 17.30 uur zorgt een 1m40 proef voor Young Riders er voor een voorsmaakje van topsport.

Ook de Awards kleuren deze eerste Jumping Mechelen-avond. Mis ze niet want ook ons Landbouwleven-Paard van het Jaar hoort erbij.

Het Belgisch Indoor Kampioenschap VLP en de Battle of the Disciplines zorgen voor een waardige afsluiter van deze eerste dag. Deze Battle staat voor een team van drie ruiters voor elke discipline (jumping, dressuur, eventing – zie kader).

Piste B legt al evenzeer het accent op de jeugd met vanaf 8.45 uur diverse Jeugd Cups VLP-LRV, ponyspringen, proeven voor Children en Juniors over 1m 20 en voor Young Riders over 1m 30.

Donderdag 27 december

Op donderdag barst de sport echt los met tal van rubrieken die piste A omtoveren tot een fokkerijplaneet. Na twee springproeven voor pony’s en Young Riders in de voormiddag is er om 14.30 uur de Landbouwleven Darco Cup. Eén van de mooiste etalages voor de sportpaardenfokkerij ooit, waarin tien teams de strijd aangaan met afstammelingen van dezelfde hengst. Aan de Darco Cup ging een selectie vooraf waar we in een afzonderlijk artikel uitgebreid op terugkomen. Stoeterij Zangersheide vult het gros van het programma verder in met de proeven voor 6- en 7- jarige hengsten en als klapstuk is er de Léon Melchior 5* Open Sires of the World. BMW stuurt iedereen naar huis na de immer zinderende Masters.

Het fokkerijgebeuren kleurt ook piste B vanaf 09.30 uur in de morgen met de finale vrijspringen tweejarigen, ook van de hand van Zangersheide. Lamicell, VLP en Aveve kleuren er verder de dag in met onder andere het Belgisch Indoorkampioenschap voor Studenten, de JM Indoor Masters voor pony’s en de Super Cup finale voor 6- jarigen.

Vrijdag 28 december

Piste A ontvangt op deze vrijdagochtend (8 uur) een 5* springproef ‘Jumping Mechelen’, gevolgd door de finale ZZ KBC Gouden Teugel LRV. Op deze derde dag van Vlaanderens Kerstjumping worden eveneens de Prix St. Georges, aangeboden door Keukens Geens en de Grand Prix dressuur gereden als selectie op de Freestyle voor de FEI World Cup Dressage.

Het avondprogramma op piste A start met de finale springproef voor Young Riders (Flandria Rent), waarna de Grote Prijs KBC en de Queens Cup van Henders & Hazel zorgen voor een boeiende afsluiter van de dag.

Op piste B wordt de hele dag gesprongen, te beginnen met de JM indoor Masters Children en Juniors (Equiness). Daarna is het de beurt aan de finale van de Hippo Revue Club. Proeven over 1m30, 1m35 en 1m40, dankzij Ifor Williams, Poels Equestrian en BHV, zorgen voor elk wat wils en het Interprovinciaal Belgisch Kampioenschap over 1m25 wordt de afsluiter van het programma.

Zaterdag 29 december

De voorlaatste dag van Jumping Mechelen en meteen bekruipt u het climaxgevoel. Een troost: er is geen ontkomen aan!

Piste A trapt af met een jumpingproef over 1m45 (Ifor Williams), waarna het praktisch de rest van de dag al dressuur is wat de klok slaat met de finales van de Intermédiaire I en de FEI Wereldbeker dressuur, terug van weggeweest en tevreden terug te zijn.

De warm-up van de Wereldbeker mennen sluit het dagprogramma af om ruimte te maken voor twee 5* proeven (Samsung en Sport Vlaanderen), als voorsmaakje van de Wereldbeker jumping op zondag.

Op piste B regent het finales op zaterdag, met de finale van JM Indoor Masters voor pony’s en senior (Antares, Ruitersport Picobello en Lieven Hendrickx), een 2* springproef over 1m40 van Poels Equestrian, de finale van de VLP/LEWB Eliteclub en de finale Cavalor Cup dressuur.

Zondag 30 december

De dressuurpony’s (KBC Gouden Teugel) warmen piste A op bij de start van deze laatste dag van Jumping Mechelen 2018. Na de 5* last chance van STX is het uitkijken naar de Mechelse manche van de Longines FEI Wordcup Jumping. Het avondprogramma start met de FEI Ponies Jumping Trophy, gevolgd door de Grand Prix Stad Mechelen over 1m45. De laatste wereldbeker wordt gewoontegetrouw de FEI Worldcup Driving, voorgesteld door VLP.

Ook op piste B wordt Vlaanderens Kerstjumping uitgewuifd met de JM Indoor Masters voor Children, Juniors en Seniors van Lannoo, Standing Engraving en Jumping Mechelen, de finale Cavalor over 1m15 en een proef over 1m40 van De Sutter Naturally.

Beleef Vlaanderens Kerstjumping voluit dit jaar. Een mooier paardenfestival is immers ondenkbaar. Sluit uw jaar af in de Mechelse Nekkerhal tussen de paarden en het paardenvolk. U geniet aldus van de verrassende schoonheid van een paardig slotakkoord voor 2018.

Alle info op www.jumping-mechelen.com

Patricia Parrein-Borgenon

Foto’s: Dirk Caremans

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken