Startpagina Economie

Slachthuis Tielt vervolgd voor wanpraktijken

Het Ieperse parket zal het Exportslachthuis in Tielt vervolgen voor inbreuken op het dierenwelzijn en de volksgezondheid. Het slachthuis kwam eerder in opspraak na een undercoverfilmpje van Animal Rights.

Leestijd : 2 min

"Zowel de zaakvoerder als de firma zullen vervolgd worden voor een aantal inbreuken op het dierenwelzijn en de volksgezondheid in de periode maart tot november 2017", zo bevestigt Johan Lescrauwaert van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Ieper. "De klacht van Animal Rights en de beelden die zij maakten, maken deel uit van het onderzoek." De dierenrechtenorganisatie filmde in maart vorig jaar hoe de dieren in het slachthuis mishandeld werden. Op de beelden was te zien hoe varkens geschopt werden en aan de oren werden getrokken.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts stuurde toen een inspectieteam en besloot om de activiteiten in het slachthuis een tijd stil te leggen. Het parket tilt zwaar aan de feiten en wil de zaak voor de rechter brengen. "Op de zwaarste feiten staat een mogelijke gevangenisstraf van een tot zes maanden en een boete tot 2.000 euro", aldus de parketwoordvoerder. Afgelopen zomer vielen tientallen Franse dierenrechtenactivisten binnen in datzelfde slachthuis. Ze konden een varken bevrijden en blokkeerden daarna de gang tussen de hokken en de slachtplaats.

Deze feiten staan echter los van het huidige onderzoek. Dierenwelzijnorganisatie GAIA, die samen met Animal Rights en de Blauwe Wereldketen een strafklacht indiende, reageert vrijdag tevreden op de vervolging. Wanneer de zaak op 25 februari 2019 voorkomt, zullen de drie dierenrechtenorganisaties zich ter zitting burgerlijke partij stellen. "De aangeklaagde wreedheden mogen niet straffeloos blijven", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "De dierenwelzijnswet is geen vodje papier. Het parket van Ieper vindt dat blijkbaar ook en het is dan ook een goede zaak dat de verantwoordelijke van het Tielts slachthuis zich voor de rechtbank zal moeten verantwoorden voor de feiten die zich in zijn bedrijf hebben voorgedaan." BELGA

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken