Startpagina Economie

Biobest breidt uit in Turkije en Australië

Biobest Group uit Westerlo neemt een belang van 75 procent in het Turkse BKS. Dat in Antalya gevestigde bedrijf produceert vangplaten en -rollen en verdeelt feromonen, zowel in Turkije als daarbuiten. Met Bugs for Bugs doet het een Australische overname. Biobest zet hommels en andere insecten invoor bestuiving en de biologische bestrijding van ziektes en plagen in de tuinbouw.

Leestijd : 2 min

Via die transactie versterkt Biobest, aanwezig in 65 markten en dit jaar bekroond met de Vlaamse Leeuw van de Export, naar eigen zeggen zijn positie in de markt voor geïntegreerde gewasbescherming. De Turkse overname gaat via haar Duitse dochter IVOG. De verkopende partij is Antilsan. Biobest doet al 20 jaar met Antilsan zaken op de Turkse markt. De partijen geven geen financiële details prijs.

Vangplaten en –rollen zijn belangrijke producten in het kader van de geïntegreerde gewasbescherming. Telers gebruiken ze om plagen te monitoren of om actief de plaagdruk te verminderen. Jean-Marc Vandoorne, CEO van Biobest Group zegt: “Met deze transactie versterkt onze groep zijn positie als een vooraanstaande producent van dit type producten. Ons productgamma zal aan de noden van telers van verschillende gewassen in verschillende landen beantwoorden. IVOG en BKS zijn erg complementair. Dankzij de synergie tussen beide bedrijven kunnen we wereldleider worden in dit belangrijk segment.”

General manager Şahin Biçen van BKS spreekt van een jong bedrijf dat erg snel gegroeid is, en het gewicht van de Belgische groep wel kan gebruiken. “Door de samenwerking met IVOG en als deel van de Biobest Group krijgen we toegang tot een sterk en wererldwijd distributienetwerk in aanvulling op onze eigen verkoopskanalen. Zo kunnen we onze snelle groei verderzetten. Ik wil Antilsan uitdrukkelijk bedanken om samen met mij BKS te hebben uitgebouwd. Vanaf nu werk ik verder als partner van IVOG en Biobest. Samen kunnen we telers overal ter wereld de juiste oplossingen aanbieden en dat zal de verdere groei van BKS blijvend ondersteunen.”

Biobest neemt ook Bugs for Bugs over, een belangrijke producent van nuttige insecten en andere biocontroleproducten op de Australische markt. Daarmee doet het zijn eerste stap bij onze tegenvoeters. “Australië heeft een belangrijke en groeiende productie van landbouwgewassen met een hoge waarde”, verklaart CEO Vandoorne in een persbericht. “Door zijn ligging en unieke biodiversiteit gelden in Australië stringente regels die het onmogelijk maken er de markt te bedienen met de invoer van natuurlijkevijandproducten.”

Bugs for Bugs is in 1981 opgericht en groeide de laatste jaren snel door overnames. “De alliantie met Biobest is de volgende belangrijke stap in de ontwikkeling,” aldus co-CEO Marius Collatz. “We krijgen toegang tot een technologisch ontwikkelingsprogramma van wereldklasse en zullen Australische landbouwers meer en betere oplossingen kunnen aanreiken.”

Biobest is 30 jaar geleden door een veearts opgericht en is inmiddels een dochter van de Waalse industriële groep Floridienne.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken