Startpagina Paarden

Hengstenkeuring miniatuurpaard: jeugdkampioen werd dagkampioen

Het stamboek van het miniatuurpaard hield tijdens Agriflanders op zaterdag 12 januari ll zijn hengstenkeuring. Belangrijkste moment was de bekendmaking van de kampioenen. De jury bestaande uit de heren Franck Megens, Piet Lagaert en Patrick Boone, nam ruim de tijd om weloverwogen beslissingen te nemen. Hermes van Dirk De Baets pakte alvast drie prijzen.

Leestijd : 2 min

Het miniatuurpaard is ontstaan door Shetlanders te kruisen met kleine volbloeden. Hieruit ontstonden paarden met de bouw van volbloeden, maar ze werden niet groter dan Shetlanders. Miniatuurpaarden hebben het ranke, sierlijke exterieur van een ‘écht groot paard’. Het uiterlijke is belangrijker dan de grootte. Het lichaam heeft dezelfde verhoudingen als van een rijpaard. Het liefst ziet men de inslag van de Arabische Volbloeden. Ze komen voor in vele kleuren, hierop zijn geen beperkingen.

Kampioenen

Jeugdkampioen, BMP-kampioen en dagkampioen werd de éénjarige Hermes ‘the joker van ’t Rozenhof’ van Dirk De Baets uit Ursel. Het is een compacte hengst die ruim stapt en beweegt, goed is van type met mooi hoofd en hals. Vooral zijn compactheid werd door de jury onderstreept.

Het stamboekkampioenschap werd toegewezen aan de 5-jarige Tartufo van Den Haze van Patrick Ottoy uit Lede.
Het stamboekkampioenschap werd toegewezen aan de 5-jarige Tartufo van Den Haze van Patrick Ottoy uit Lede.

Het stamboekkampioenschap werd toegewezen aan de 5-jarige Tartufo van Den Haze van Patrick Ottoy uit Lede. Tartufo is goed van type en toonde regelmatige en constante bewegingen. Hij werd met zwier stamboekkampioen.

Seniorkampioen werd ERL Bucks Double Down van Kilian Decroix uit Geluveld.
Seniorkampioen werd ERL Bucks Double Down van Kilian Decroix uit Geluveld.

Seniorkampioen werd ERL Bucks Double Down van Kilian Decroix uit Geluveld. Op stand is deze hengst heel goed. Er zijn wel wat bemerkingen op zijn bewegingen. Volgens de jury mist hij nog kracht en ruimte. In zijn bewegingen rommelt het nog. Dat kan natuurlijk nog verbeteren want hij is nog maar 2 jaar.

Het kampioenschap bij de ruinen werd gewonnen door Hailstone Boo Radley van Femke De Mey uit Kortemark.

Hailstone Boo Radley van Femke De Mey uit Kortemark.
Hailstone Boo Radley van Femke De Mey uit Kortemark.

De kampioenen zijn gekend. Er was voor het dagkampioenschap vooral strijd tussen De Baets en Ottoy waarin de éénjarige hengst van Dirk De Baets het pleit won omwille van zijn uitgesproken compacte lichaamsbouw.

BL

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken